0:00

Analizele medicale, repetate doar la nevoie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale, Ministerul Sănătății vrea cu orice preț să limiteze, sau să elimine, cheltuielile inutile. Din acest motiv, secretarul de stat Adrian Pană a făcut o serie de precizări legate de analizele medicale care se efectuează atât în spitale, decontate de unitățile spitalicești, cât și în ambulatoriu.

„Nu mă refer aici la dublarea sau triplarea unor analize medicale uzuale sau a unor investigații imagistice care se efectuează din motive subiective, și nu pentru că le-ar dori pacientul, în acest caz ele fiind considerate servicii la cerere, care nu fac parte din pachetul de bază. Vorbesc i de acele situații în care un medic nu este mulțumit de rezultatul unei analize. În contractul cadru vor exista criterii clare și norme prin care CAS poate contracta doar cu furnizori care sunt certificați să efectueze aceste analize în condiții de calitate, iar rezultatele sunt valide. Să nu se înțeleagă aici că vorbim de analizele medicale necesare monitorizării bolnavilor cu urgențe majore, în care o analiză trebuie făcută de mai multe ori, chiar la intervale de timp foarte scurte”, a declarat Adrian Pană.

El a făcut referire, în special, la pacienții cronici, care reprezintă cea mai mare parte, care sunt programați pentru internare sau pentru o operație și cărora li se efectuează niște analize în ambulatoriu, după care, la interval de câteva zile, i se repetă aceleași analize în laboratorul spitalului, iar spitalul decontează costul acestor analize, dublate, fără să existe un suport sau o dovadă clinică a faptului că ele trebuiau să fie efectuate din nou.

„Există ghiduri internaționale care specifică foarte clar, în funcție de riscul pe care-l prezintă fiecare pacient la o anumită operație, tipurile de analize care sunt esențiale, și cele care nu trebuie să fie efectuate, pentru că nu aduc niciun beneficiu”, punctează secretarul de stat al MS.

Din momentul intrării în vigoare a noului pachet de servicii, în ambulatoriul de specialitate se vor utiliza aceleași criterii de codificare ca și în spitale, iar acest lucru va face posibilă monitorizarea cazurilor atât în ceea ce privește serviciile oferite în ambulatoriu, cât și din punct de vedere al serviciilor oferite în diferitele segmente de spitalizare – fie spitalizare de zi sau continuă, pentru acuți și cronici, astfel încât să se reducă numărul analizelor medicale și investigațiilor paraclinice care sunt dublate sau triplate, adică plătite, fără să fie necesare.

„Ne asigurăm, în acest fel, că fondurile destinate ambulatoriului paraclinic, care au fost deja mărite substanțial pentru acest an, să fie disponibile pentru a fi oferite în mod echitabil cetățenilor care apelează la serviciile medicale din pachetul de bază. Până nu demult, fondurile pentru investigațiile paraclinice ajungeau doar pentru 7, până la 10 zile din lună, iar după aceea, pacientul fie era programat, fie plătea analizele din buzunar. Tocmai de aceea, am suplimentat bugetul pentru acest sector”, a conchis Adrian Pană.

Chiar și așa, în lipsa unui sistem riguros de monitorizare lunară a cazurilor în care investigațiile au fost fie dublate, fie incorect efectuate, fondurile se vor dovedi, încă o dată, insuficiente.

Alex SÎRBU

Articolul precedent„Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubit”
Articolul următorAJOFM Neamț își laudă realizările făcute pe bani europeni