pietricica turism

analize

Nemţenii care beneficiază de analize gratuite ar trebui să se intereseze din timp la ce cabinete medicale mai găsesc locuri. În prezent, există laboratoare care şi-au completat listele cu programări inclusiv pe luna decembrie. Pentru cei care nu au mai găsit locuri ar trebui să știe că din cele 11 laboratoare aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, unele mai au locuri și pentru luna octombrie. Această diferență apare pe fondul lipsei de informare a pacientului care, ori nu știe, ori preferă să stea la rândul celor mai cunoscute laboratoare medicale.

Bugete străvezii

Reprezentanţii laboratoarelor spun că bugetul alocat s-a subțiat de la o lună la alta de la începutul anului. Spre exemplu, la Centrul Medical Micromedica, pentru lunile noiembrie și decembrie, mai erau disponibile câte 100 de programări. Cu jumătate mai puțin față de lunile anterioare. „Chiar și așa sunt puține pentru că în fiecare zi vin oameni și ne spun că sunt asigurați și că suntem obligați să le facem analizele gratuit. Încercăm să le explicăm că avem un plafon, dar degeaba”, a spus un asistent de la Micromedica. La centrul Biomedica, pentru cei care vor să se programeze în luna noiembrie, sunt puse la dispoziție 195 de bilete de ordine. Nici aici lumea nu are prea mari șanse, deoarece programările pentru octombrie s-au epuizat. „Chiar dacă am îmbunătățit semnificativ activitatea actului medical din acest centru, anul acesta am primit cu 40% mai puțini bani. Fondurile ar fi trebuit să se repartizeze după anumite criterii, ori acest aspect nu a mai fost luat în calcul. Chiar dacă am achiziționat aparatură mai bună, chiar dacă acum putem efectua mai multe analize, fondurile pe care le-am primit sunt mai mici”, a spus dr. Mihaela Popovici, managerul Centrului Biomedica. Reprezentanții acestui centru medical mai atrag atenția asupra faptului că în anii din urmă copiii și gravidele aveau voie să facă analize gratuite în regim de urgență. Acum, aceștia trebuie să aștepte la fel ca toți ceilalți. „Sunt analize de care gravidele trebuie să beneficieze în regim de urgență. Nu poți să-i spui unei gravide în luna a V-a să vină peste o lună să-și facă niște analize. Ea are nevoie de un rezultat rapid. La fel și în cazul unui copil de 3-4 ani care are nevoie de niște rezultate imediate. Aceste facilități au dispărut complet. Ceea ce se poate face pentru ei este doar să aibă prioritate la înscrieri, adică să nu mai aștepte la rând, dar tot după o lună își fac analizele”, a adăugat Mihaela Popovici.

Ultimele locuri

O parte din laboratoarele private mai puțin cunoscute din oraș mai aveau numere de ordine și pentru luna octombrie. Așa se face că la SC Central Clinic SRL, asistenta care a răspuns la telefon ne-a anunțat că există locuri disponibile și pentru luna octombrie numai că trebuie să ne grăbim. Cei de la Centrul Medical Popârlan ne-au pus în gardă că pentru programările din lunile noiembrie și decembrie, trebuie să ne prezentăm după 1 octombrie. La Clinica Diagnostics Phoenix nu se mai pot face programări pentru acest an, deoarece s-au epuizat toți banii repartizați pentru analize. La acest centru medical se pot face analize gratuite pentru RMN. Așadar, pentru cele mai multe clinici medicale din Piatra Neamț ultimele locuri rămase pentru anul 2013 vor fi distribuite după data de 1 octombrie.

Marian TEODOROF