Amenzi de până la 8.000 lei pentru firmele care refuză să acorde concendiu paternal, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiInspectorii de muncă pot aplica amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei angajatorilor care nu acordă concediu paternal la cererea angajaților și  celor care nu dovedesc că au informat toți angajații în legătură cu acest drept.

Noua obligație de informare și cuantumul amenzilor sunt stabilite prin OUG nr. 117 intrată în vigoare la finele lunii august anul acesta.

„Angajatorul are obligația de a aproba concediul paternal (…) și de a informa angajații cu privire la dreptul stabilit potrivit prezentei legi”, precizează textul ordonanței.

Scopul concendiului paternal, potrivit legii este acela de a “asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut”.

Informarea poate fi făcută prin includerea ca drept în contractul de muncă scris semnat de angajator și angajat, prin regulamentul intern, afișarea la un avizier sau prin publicarea informației pe pagina de internet a firmei ori prin trimiterea de informații prin căsuța electronică. Oricare ar fi modalitatea, angajatorul trebuie să aibă dovada acestei informări pe care trebuie să o arate în cazul unui control al ITM.

Informarea directă a angajaților poate fi dovedită printr-un proces verbal semnat de toți angajații firmei.

În plus, perioada de concediu paternal constituie vechime în muncă, precum și în specialitate și este luată în calcul pentru pensia de stat, ajutorul de șomaj sau alte drepturi.

Concediul paternal se acordă la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, în baza certificatului de naștere, potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999. Are o durată inițială de zece zile lucrătoare, ce poate fi prelungită, cu încă cinci zile lucrătoare, dacă tatăl urmează un curs dedicat îngrijirii nou-născuților. Indemnizația de concediu este egală cu salariul angajatului și este plătită de angajator din fondul de salarii.

Angela Croitoru

Articolul precedentDelapidări de zeci de mii de lei sub paravanul unor asociații pentru persoane cu handicap în Neamț și alte 4 județe
Articolul următorActualizare. Un bărbat a murit sufocat sub balastru, în cuva unui utilaj
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.