bon bacsisA intrat în aplicare aşa-zisa Lege a bacşişului prin care, în principal, firmele din Horeca trebuie să evidenţieze pe bon şi să plătească impozit pentru răsplata financiară dată de clienţi. Nerespectarea acesteia poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei, care, spre deosebire de alte sancţiuni contravenţionale, nu poate fi achitată la jumătate.

Sancţiunea, unica din legislaţia aplicabilă în acest segment de activitate referitor la bacşiş, poate fi dată pentru nerespectarea întregii reglementări sau a unei părţi a acesteia. Fie nu se evidenţiază corect bacşişul pe bon, fie nu se plătește impozitul de 10% sau nu există o notă de plată separată, fie toate la un loc.

Legea bacșișului, Legea nr. 376/2022, aduce modificări OUG nr. 28/1999 privind obligaţia de a utiliza casele de marcat. Pe lângă faptul că amenda nu poate fi plătită la jumătate imediat după aplicare, organul de control poate da acest tip de amendă de la prima abatere constatată, neexistând posibilitatea avertismentului. Organul de control este cel care verifică funcţionarea şi utilizarea caselor de marcat, adică inspectorii ANAF sau de la Ministerul Finanţelor.

idioti la restaurantInspectorii financiari vor verifica, potrivit legii, dacă bacșișul e încasat de angajat și băgat în buzunar de acesta fără a respecta ceea ce cere legea, caz în care amenda este dată angajatorului care se presupune că nu şi-a instruit personalul. Controalele vor viza evidenţierea distinctă a bacşişului pe bonul fiscal, chiar dacă este încasat cash sau de pe card. În momentul în care achită consumaţia clientul trebuie să aibă bonul fiscal şi/sau factura pe care apare comanda sa şi bacşişul trecut distinct de restul sumelor achitate. Clientul nu poate fi obligat să plătească bacşiş, iar, dacă doreşte, el decide dacă suma respectivă este de până la 15% sau mai mare, acesta fiind opţional nu obligatoriu. Controalele financiare vor verifica şi introducerea bacșișului în baza de date a caselor de marcat, cu denumirea corectă. Acesta trebuie să apară şi în datele contabile ale firmei, plătindu-se impozitul legal de 10%. Toţi banii provenind din bacşiş se împart între angajaţi, angajatorul nu poate reţine niciun leu din sumele evidenţiate drept bacşiş.

Angela Croitoru

Articolul precedentZiua Culturii Naționale, la Biblioteca Județeană Neamț
Articolul următorSC Farmacia Opriș SRL Târgu Neamț angajează farmaciști și asistenți de farmacie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.