DSP Neamț informează că au fost finalizate controalele la spitalele Bicaz și Târgu Neamț. Rapoartele realizate în urma acestei activități punctează o serie de probleme cu care se confruntă cele două instituții medicale, unele dintre ele chiar grave.

spital bicaz 2014 01La Spitalul Bicaz, principalele probleme par a fi la secția de Medicină Internă: „Nu există instalații pentru fluide medicale în saloane, unele paturi și saltele sunt deteriorate fizic și moral, mobilierul (noptierele) necesită înlocuire, saloanele necesită reparații și igienizare. Sala de mese necesită lucrări de reparații și igienizare ale pereților, mesele și scaunele sunt uzate fizic și moral. Nu sunt respectate regulile de igienă la efectuarea curățeniei în sala de mese, frigiderul pentru alimentele pacienților nu este întreținut corespunzător, nu există grafic pentru monitorizarea temperaturii. Personalul care face curățenie pe secție deservește și oficiul alimentar fără înlocuirea echipamentului de protecție. Graficele de curățenie nu sunt întocmite și completate corespunzător. Grupurile sanitare necesită reparații și igienizare. Spațiile pentru prelucrarea echipamentelor de curățenie sunt improvizate. Nu există spațiu separat pentru depozitarea recipientelor cu deșeuri periculoase și lenjeria murdară”, menționează comunicatul DSP. O problemă a apărut și la secția pediatrie unde sterilizarea se realizează prin fierbere, metodă considerată anacronică de DSP. Asistenta șefă de la Compartimentul Pediatrie, s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei „pentru aplicarea altei metode de sterilizare decât cele prevăzute de normele în vigoare, OMS nr. 1761/2021”, precizează comunicatul DSP Neamț. Cea de a doua secție cu probleme este medicina internă. Spitalul Bicaz

WhatsApp Image 2022 01 26 at 18.28.50 1Probleme au fost identificate și la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. Aici au fost data două amenzi: „asistentului medical dietetician de la Blocul alimentar, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. k, în valoare de 2.000 lei și o amendă contravențională magazionierului Blocului Alimentar conform HG nr. 857/2011, art. 5, în valoare de 1.000 lei”, precizează comunicatul DSP Neamț. De asemenea, au fost semnalate o serie lungă de nereguli:

  • Nu au fost îndeplinite o parte din obiectivele Programului de conformare al spitalului, cu termenul propus 2020, dintre care: lucrări recompartimentare în vederea amplasării de grupuri sanitare și cabine de duș în saloane în Pavilionul OG-Neonatologie-Medicală, proiectare și construire lift în Pavilion Cardiologie-Pediatrie, construirea unui rezervor pentru asigurarea rezervei de apă pentru consum.
  • Nu au fost remediate o parte din neconformitățile constatate la controlul igienico-sanitar efectuat de SCSP Neamț în anul 2021, cu termenul propus trim. 1 2022, respectiv: dotarea spălătoriei de la secția Boli Infecțioase cu uscător electric, repararea/înlocuirea butoanelor de panică de la secția Cardiologie.
  • Datorită structurii constructive a pavilioanelor există în unele secţii saloane cu un număr mare de paturi, nefiind respectate normele de amplasare a paturilor precum şi suprafaţa alocată fiecărui pat. Numărul de grupuri sanitare este insuficient.
  • Nu există grupuri sanitare cu dotări specifice și lifturi pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale la etajele superioare.
  • În CPU o încăpere compartimentată este neconform, pentru operațiunile: igienizarea pacienților, gipsare, păstrare și igienizare/decontaminare ustensile pentru curățenie, depozitare temporară a deșeurilor medicale.
  • Nu există cameră pentru păstrarea decedaților în CPU timp de 2 ore.
  • Ușile de acces în cele 2 saloane ale Compartimentului ATI trebuie schimbate.
  • Este necesară igienizarea Sălii de tratamente și pansamente din cadrul Secției Chirurgie.
  • Secțiile Medicină Internă, Obstetrică-Ginecologie, Nou-Născuți își desfășoară activitatea în pavilionul central, clădire istorica, cu regim de patrimoniu național. În prezent a fost avizat Proiectul: Reabilitare pavilion central si dotare Spital Orășenesc „Sf. Dimitrie″ Tg.Neamț.
  • Combina frigorifică omologată de la UTS este defectă, fiind utilizate 2 frigidere omologate și un congelator de stocare plasmă neomologat.
  • În Secția Boli Infecțioase nu există uscător electric pentru uscarea lenjeriei. Nu există filtru vestiar pentru personal.
  • Pereții holurilor din Pavilionul Central au porțiuni de tencuială căzută și există porțiuni de tavan cu infiltrații, datorită unor defecțiuni la instalația sanitară.
  • În Secția Medicină internă nu este respectată aria utilă minimă de mp/pat. Exista zone cu paviment discontinuu.
  • Grupurile sanitare prezintă infiltrații și pereți și tavane deteriorate, cu porțiuni de tencuială căzută.
  • În Secția OG este necesară înlocuirea tâmplăriei interioare din lemn și a pavimentului din parchet din unele saloane cu materiale lavabile.
  • Paturile destinate sectorului ATI postoperator Secția OG, menționate în structura avizată nu există fizic în structura secțiilor.
  • Accesul în Secțiile Cardiologie și Pediatrie se face pe scări, nu există lift.
  • În Secția Cardiologie instalația de oxigen este subdimensionată, față capacitatea maximă a secției. Nu funcționează butoanele de panică. Unele spații necesită igienizare -holurile de acces în saloane, înlocuire paviment degradat. Grupurile sanitare pacienți prezintă infiltrații la nivelul tavanului, pereților. Instalația sanitară necesită lucrări de reparații/înlocuire. Instalația de icnălzire, într-un din grupurile sanitare, se află în stare avansată de degradare, necesitând înlocuire, pe tot tronsonul clădirii, pâna la sezonul rece.
  • În Laboratorul de analize medicale unele spații necesită reparații și igienizare.
  • În Spălătorie circuitul lenjeriei curate se intersectează cu cel al lenjeriei murdare. Nu există filtru-vestiar pentru personal. Spațiul este degradat, pavimentul este denivelat. Încăperile necesită lucrări de reabilitare și igienizare, refacere circuite, dotare cu mașini de spălat și uscătoare. La nivelul spalatoriei nu se asigură un microclimate corespunzător. Nu sunt sisteme conforme de ventilație.
  • Nu se respectă utilizarea echipamentului individual de protecție, specific locului de muncă, la blocul alimentar.
  • Nu există rezervă de apă potabilă pentru consum și rezervă de apă de incendiu.
  • Nu exista statie proprie de tratarea a apelor uzate.

De remarcat însă că, în ciuda problemelor identificate la ambele unități spitalicești, situația privind infecții nosocomiale a fost una bună. Conform rapoartelor DSP, la fiecare spital au fost luate câte 24 de probe pentru a depista astfel de infecții, toate rezultatele fiind negative.

Z.C.

 

Articolul precedentCare sunt cele mai recente site-uri online de cazinouri prezentate astăzi?
Articolul următor5 august: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.