0:00

5 august: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSfântul Ioan Iacob Hozevitul este sărbătorit în fiecare an în data de 5 august.

S-a născut pe 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiștea din fostul județ Dorohoi, într-o familie de țărani foarte credincioși. A primit la botez numele Ilie. A urmat primii ani de școală în satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) și liceul la Cozmeni-Cernăuți.

În 1932 a intrat în obștea Mănăstirii Neamț. A fost primit cu multă iubire în viața monahală de starețul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei și apoi al doilea patriarh al României. Între anii 1934-1935, face serviciul militar la Dorohoi ca infirmier.

Datorită culturii sale, ajunge bibliotecarul Mânăstirii Neamț și profesor de literatură. Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, în noiembrie 1936, tânărul monah s-a îndreptat, împreună cu alți doi călugări, spre Țara Sfântă. După doi ani petrecuți în pustiu, ajunge la Mânăstirea „Sfântul Sava”. În anul 1947, este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt și este numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952.

În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul sau Ioanichie, a intrat în obstea Mânăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei. În vara urmatoare se retrage într-o peșteră, numita Chilia Sfânta Ana, care ținea de Mânăstirea „Sf. Gheorghe Hozevitul“. Aici si-a petrecut ultimii ani, ducând o viață foarte aspră. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut la cele veșnice pe 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat de Amfilohie, egumenul Mânăstirii Sfântul Gheorghe, în peștera care-l găzduise în ultimii ani de viață”, menționează site-ul https://www.crestinortodox.ro/.

Trupul său a fost dezgropat două decenii mai târziu. S-a constatat că trupul nu putrezise, păstrându-se intact. Arhimandritul Amfilohie, starețul mânăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul, istorisea: ”Parcă l-am fi pus în mormânt de câteva ceasuri, ba nici ceasuri, ci chiar acum, vara nici o schimbare a înfățișării lui; mâinile, barba, părul, rasa, încălțămintea erau neatinse.”

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a scris o seamă de poeme, adunate într-o culegere intitulată ”Hrana duhovnicească”, tipărite de ucenicul său, părintele Ioanichie Pârâială.

Sfintele sale moaște se păstrează în paraclisul Sfântul Ștefan de la Mânăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul.

Material preluat din mesagerulneamt.ro.

Articolul precedentDSP Neamț: Amenzi de 7.000 de lei la spitalele Bicaz și Târgu Neamț
Articolul următorMinistrul Antreprenoriatului cheamă românii din diaspora acasă cu programul Start-up Nation
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.