Oregano expirat de 17 zile
352 de sancțiuni contravenționale, dintre care 206 amenzi în valoare de 548.700 lei și 146 avertismente s-au aplicat pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor. ANPC a desfășurat în perioada 1- 5 septembrie 2014 o acțiune de control privind modul în care se respectă prevederile legale privind calitatea, modul de etichetare, prezentare și publicitate la comercializarea sării iodate, oțetului de fermentație, acidului acetic alimentar și a condimentelor folosite la pregătirea conservelor pentru perioada de iarnă. La nivel național s-au controlat 798 operatori economici, la 350 dintre aceștia găsindu-se neregului. 13,6 mii litri de oțet și acid acetic alimentar și 13,4 tone sare iodată și condimente prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.
În județul Neamț, s-au găsit nereguli la sare, condimente și conservanți. Astfel, operatorii economici care comercializau sare iodată alimentară de bucătărie măruntă, ambalată în pungi de 1 kg ce se puteau dezlipi ușor la manipulare, cu pierderi de conținut, au fost sancționați. Nici sarea iodată alimentară de masă recristalizată, ambalată în cutii carton deformate, cu pierderi de continut, nu a fost pe placul inspectorilor. Sarea iodată, ambalată în pungi de 1 kg, care nu avea inscripționată data valabilității, a fost, de asemenea, motiv de sancțiune. În Neamț s-a mai găsit și oregano expirat de 17 zile, conservant expirat de 3 luni, foi dafin expirate de 4 luni, busuioc expirat de 3 luni,condimente carne porc și piper măcinat expirate de 2 luni și 3 luni, muștar expirat de 3 zile.
La nivel național, s-au oprit de la comercializare peste 6.800 kg produse (oțet, acid acetic, sare iodată și condimente), în valoare de aproximativ 6.953 lei. Temporar, s-au oprit de la comercializare și/sau utilizare circa 17,2 tone produse (oțet, acid acetic, sare iodată și condimente) în valoare de 42.078 lei, până la remedierea deficiențelor.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor roagă cetățenii să acorde o atenție deosebită la cumpărarea produselor și condimentelor folosite la pregătirea murăturilor și conservelor de iarnă. Etichetarea dubioasă a produselor, vânzarea acestora în locurile neautorizate, cât și lipsa bonului de casă ar trebui să fie aspecte care să ridice consumatorilor semne de întrebare.
Oana IOSUB-TOMA