Drumul expres Piatra Neamț-Bacău este unul dintre cele mai importante proiecte pentru această și unul care a ocupat un rol principal în campaniile electorală din Neamț din 2024.
Inițiativa pentru acest drum, care ar trebui să lege Piatra Neamț de marile de proiecte de infrastructură adică autostrăzile Moldovei A7 și A8, a apărut în 2017. CNIR spunea despre acest drum că „va asigura condiții moderne de transport între cele două municipii, reducerea traficului greu și de tranzit în interiorul celor două orașe, precum și legătura municipiului Piatra Neamț la Autostrada Moldovei A7”.
În luna decembrie 2024, CNIR anunța că se va în licitație Drumul expres Piatra Neamț – Bacău, cu o lungime de 51 de km. Contractul se licita într-un singur lot iar durata de realizare este de 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuția efectivă a lucrărilor.
Un comunicat al CNIR de marți, 4 februarie anunță că termenul pentru finalizarea licitației va fi amânat, la solicitarea mai multor firme.
„Ofertele la contractul pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț se depun până pe 20.03.2025
Ofertele la contractul pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț pot fi depuse până la data de 20.03.2025, termenul fiind extins la solicitarea constructorilor interesați. Opt companii au cerut prelungirea termenului cu 30 de zile, iar pentru a permite antreprenorilor depunerea unor oferte competitive, Compania Națională de Investiții Rutiere a acceptat solicitarea acestora”.
Mai multe informații privind Drumul Expres Piatra Neamț-Bacău
Drumul Expres Piatra Neamț-Bacău va cuprinde:
- 30 structuri (poduri, pasaje, viaducte) cu o lungime totală de aprox. 16 kilometri. Din cele 30 de lucrări de artă, două structuri au peste 1000 de metri, cel mai lung fiind viaductul de 1072 metri la nodul rutier de conexiune cu Autostrada Moldovei A 7, secțiunea Bacău-Pașcani;
- 5 noduri rutiere : nod rutier tip ,,trompetă” -conexiune A7 la km 0, nod rutier Racova pentru conexiunea cu DN 15, nod rutier Podoleni, nod Săvinești și nod rutier Piatra Neamț;
- Spațiu de servicii tip S 3;
- Centru de Întreținere și Coordonare (CIC).
- Pe traseul care se desfășoară în județele Bacău și Neamț sunt prevăzute perdele forestiere (aprox. 20 kilometri lungime).
Z.C.