0:00

Alertă: Nu se mai vând porci vii în târgurile și oboarele din Neamț!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUna din primele măsuri luate în Neamț pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane este interzicerea vânzării animalelor vii și a tuturor produselor alimentare de porc în toate târgurile din județ.

Interdicția este valabilă pe termen nelimitat și se aplică în cele 4 târguri autorizate, cât și în cele neautorizate. „Din dispoziția Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, începând cu data de 12 iulie 2018 s-a aplicat măsura suspendării pentru perioadă nedeterminată a activității de comercializare a animalelor vii în târgurile de animale autorizate sanitar veterinar de DSVSA Neamț din localitățile Oniceni, Tupilati, Târgu Neamțși Roznov, s-au aplicat măsuri pentru încetarea oricăror activități de comercializare a animalelor vii sau a produselor alimentare de origine animalăîn târguri, oboare sau piețe neautorizate sanitar veterinar din localitățile Girov, Moldoveni, Cândești, Bicazu Ardelean, Borca, Pildești, Izvoru – Ion Creangă. Monitorizarea măsurii se realizează în colaborare cu primăriile, cu Inspectoratul de Poliție al Județelui Neamț și cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț”, a declarat dr. Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamț.

Nemțenii sunt sfătuiți ca la prima suspiciune de boală să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, sau medicul veterinar oficial ori direct la DSVSA Neamț la numărul de telefon 0730.330660. Simptomele de pestă porcină africană nu sunt distincte, dar medicii veterinari spun că porcii bolnavi au febră, pielea se înroșește sau se învinețește, iar moartea survine rapid. Boala se transmite doar între porcii sălbatici și domestici, motiv pentru care se recomandă protejarea animalelor domestice din gospodării, amplasarea la intrarea în adăpostul pentru animale a unei tăvițe cu paie îmbibate din plin cu soluție slabă de sodă caustică pentru dezinfecție. La apariția focarului de boală, care înseamnă orice exploatație cu unul sau mai mulți porci în care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane, singura măsură pe care o iau autoritățile este uciderea tuturor animalelor. ANSVSA anunță că din 30 iulie a început despăbugirea proprietarilor de porci care au fost sacrificați în focare. „Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât şi pentru pagube colaterale.Până la această dată au fost finalizate 51 de dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populației, dintre care 35 au fost plătite, iar 16 urmează să fie plătite astăzi, 30 iulie. Suma alocată acestor despăgubiri este de 130.000 de lei, prețul acordat pe kg este cuprins între 8 și 12 lei (…). Reluăm apelul către cetățeni să anunțe imediat medicul veterinar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Județeană orice caz de îmbolnăvire a porcilor din gospodărie, pentru că vor fi despăgubiți la valoarea de piață a animalelor! Prezintă un risc de răspândire a bolii carnea și produsele din carne provenite de la animalele bolnave, în condițiile în care virusul PPA rezistă până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani in carnea de porc congelată”, se arată în comunicatul ANSVSA.

(C.I.)

Articolul precedentCivitas Târgu-Neamţ îşi propune realizarea a 2.000 de parcări de reşedinţă
Articolul următorAugust – luna dedicată expozițiilor de la Muzeul de Artă Piatra Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.