Un puternic analgezic, ce conține paracetamol, e retras de pe piață, după ce producătorul a anunțat că s-au constatat probleme la gestionarea supradozajului cu medicamente ce conțin paracetamol cu eliberare prelungită combinat cu tramadol.

Pacienții, medicii și farmaciștii nemțeni sunt atenționați de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț asupra retragerii de pe piață a medicamentului Doreta 75 mg/650 mg cu eliberare prelungită, deoarece ”cazurile de supradozaj sunt imprevizibile”. Decizia de suspendare a autorizației de punere pe piață a fost luată în 19 februarie 2018 de Comisia Europeană, iar acum se face notificarea în România. S-a constatat că, în cazul supradozei, ”concentrația plasmatică maximă se poate atinge mai târziu, iar concentrațiile înalte, în special după doze mari, pot persista timp de câteva zile, se pot înregistra momente de vârf duble”.

Pacienții care au tratament cu Doreta 75 mg cu eliberare prelungită sunt atenționați că pot continua utilizarea acestuia ”atâta timp cât sunt respectate indicațiile terapeutice aprobate și posologiei recomandate”.

După ce medicamentul va fi retras total de pe piață, bolnavii vor putea trece la tratamentul cu un medicament cu eliberare imediată sau un alt analgezic echivalent. Supradozajul este definit drept cantitatea mai mare sau egală cu 10 g paracetamol pe kg/corp la adulți sau 150 mg paracetamol pe kg/corp la copii. Paracetamolul în doze ridicate afectează ficatul, specialiștii atenționând că ”este cel mai frecvent utilizat în scopul de autoagresiune cu intenție de suicid”.

Avertizarea Casei de Asigurări aici.

LATER EDIT: A fost decisă și retragerea de pe piață a medicamentului Panadol Artro 665 mg, comprimate cu eliberare prelungită (paracetamol), din aceleași motive. Recomandarea este ca, în caz de supradozaj sau suspiciune, să se administreze antidotul N-acetilcisteină NAC. Detalii aici. (C.I.)

Articolul precedentACUM Bărbat pescuit din Cuejdi
Articolul următorUniunea Sanitas Neamț: „Avem 700 semnături pentru grevă”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.