Ministerul Afacerilor Interne a susţinut, duminică (5 iunie) dimineaţă, o conferinţă de presă, pentru a readuce aminte tuturor participanţilor la procesul electoral ce greşeli pot fi comise şi care este preţul acestora, se precizează într-un comunicat de presă al MAI.
“Potrivit Codului Penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Totodată, persoana care oferă sau dă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării unui cetățean să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat poate fi condamnată la pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeași pedeapsă o riscă persoana care votează fără a avea acest drept, introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals ori votează de două sau de mai multe ori. Persoana care își fotografiază sau își filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. Refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei. Pentru continuarea propagandei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi se aplică o amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei”, a declarat comisar de poliție Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.
MAI a mai dat asigurări că toate secţiile de vot au fost predate în ordine, duminică dimineaţă, preşedinţilor şi că “pe parcursul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare”. De asemenea, preşedinţilor secţiilor de votare li s-au reamintit unele responsabilităţi:
“Responsabilitatea președintelui secției de votare se întinde și în afara localului secției de vot, până la o distanță de 500 de metri. Conform deciziilor BEC, angajații MAI aflați în misiuni de asigurare a ordinii publice în perimetrul secțiilor vor fi pregătiți să preia toate sesizările venite din partea președinților secțiilor de votare în legătură cu cazurile în care sunt semnalate situații de vot multiplu. (…) Vă reamintesc că au dreptul de a vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei 679 de cetățeni care împlinesc această vârstă chiar astăzi, în ziua alegerilor. Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz. Conform legislației electorale, actele de identitate pe baza cărora se poate vota sunt următoarele: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Cetățenii votează la aceeași secție de votare, pentru alegerea consiliului local, a consiliului județean, precum și a primarului, ceea ce înseamnă că vor primi trei buletine de vot. Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege în aceleași condiții ca și cetățenii români. Este vorba de peste 40.000 de persoane. Acestea își pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea și reședința sau domiciliul în România”, a mai precizat comisar de poliție Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI. (ZCH NEWS)