Actualizare: După numărarea tuturor buletinelor de vot, Referendumul care ar trebui să consfințească drumul european al Republicii Moldova a trecut cu 13.000 de voturi diferență. Rezultatul final arată 50,46% DA față de 49,54% NU.
Rezultatul final este foarte strâns și arată că există în continuare diviziunea care există în societate, mai ales în condițiile în care decisiv pentru rezultatul la referendum a fost votul din diaspora europeană.
Actualizare: O primă reacție oficială din Rusia a venit din partea secretarului de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.
„Indicatorii pe care îi vedem astăzi, pe care îi observăm, dinamica schimbărilor lor, desigur, ridică o mulțime de întrebări. Ceea ce vedem este, desigur, rate mecanice și inexplicabile de creștere a voturilor în favoarea lui Sandu și în favoarea acelor participanți la referendum care sunt în favoarea orientării către Uniunea Europeană”, a declarat acesta, citat de stiripesurse.ro.
Reacția a venit după ce votul în favoarea referendumului a trecut de 50% și diferența a început să crească. Dinamica a fost dată de faptul că votul din diasporă a fost numărat la final și acesta a fost, cel mai probabil, în favoarea referendumului.
Știre inițială: Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, desfășurat duminică, 20 octombrie, a coincis cu un referendum, de mare importanță, prin care Constituția țării ar urma să fie modificată în vederea aderării în Uniunea Europeană.
Referendumul ar fi trebuit să arată clar că Republica Moldova se orientează către Europa și nu către Rusia.
Maia Sandu – victorie în turul I, dar emoțiile nu s-au terminat
În ceea ce privește rezultatul, Maia Sandu s-a impus destul de clar la această rundă a alegerilor. Ea a obținut aproape 42% dintre voturile exprimate (în jur de 636.000 de voturi). În turul II ea se va înfrunta cu Alexandr Stoianoglu, reprezentant al Partidului Socialist din Republica Moldova, care a obținut în jur de 27% din sufragii. Locul 3 este ocupat de Renato Usatîi, cu aproximativ de 14%. De menționat că ocupanții locurilor 2 și 3 sunt considerați candidați apropiați de Rusia, care s-au concentrat pe o campanie în care au promovat statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina.
Deși la prima vedere pare o victorie confortabilă, calculele pentru turul II sunt în continuare complicate și Maia Sandu are în continuare emoții pentru un nou mandat.
Referendum pentru aderarea în UE va fi decis la doar câteva sute de voturi
În ceea ce privește referendumul pentru modificarea Constituției țării pentru a prevede obiectivul de aderare la Uniunea Europeană, situația este mult mai strânsă decât s-a prevăzut inițial. Deși sondajele efectuate înaintea scrutinului arătau că referendumul urma să treacă la o diferență destul de confortabilă, situația la vot a arătat altfel.
După primele numărători date publicității, rezultatul la referendum tindea spre varianta NU. Acest lucru a rămas constant până când a început numărarea voturile din zona capitalei, Chișinău și bineînțeles, din diaspora europeană. În această dimineață, la ora 10.00, după numărarea a 98,51% din secțiile de votare, rezultatul arăta că referendumul va trece, dar la limită: Voturi Da: 50,12% (734.410 de voturi) – Voturi Nu: 49,88% (730.891 de voturi).
Deci în condițiile în care au fost exprimate peste 1.465.000 de voturi, diferența prin care se pare va trece acest referendum este de doar 400 de voturi.
Indiferent de care va fi rezultatul final al votului la referendum este clar că Republicat Moldova rămâne divizată: jumătate spre UE, jumătate spre Rusia, în condițiile în care votul decisiv a venit, cel mai probabil, din diaspora. Chiar dacă va fi modificată Constituția țării, această diviziune din societate va fi greu de remediat, mai ales în condițiile în care influența Rusiei se va face în continuare simțită.
Presa din Rusia anunță o victorie
Presa de la Moscova a anunțat în această dimineață că rezultatul alegerilor din Republica Moldova este o victorie… pentru Rusia.
„În sediul Maiei Sandu este o atmosferă mohorâtă . Ea a pierdut referendumul, iar turul doi al alegerilor prezidențiale îi promite înfrângerea. Aceasta este o veste bună pentru Federația Rusă”, nota ziarul rusesc Pravda, citat de hotnews.ro.
Indiferent de rezultatul efectiv al referendumului, presa rusească susținea că alegerile din Republica Moldova este o înfrângere pentru Maia Sandu și pro-europeni. „Dacă Sandu pierde referendumul, nu va avea ce să treacă în turul doi. Dacă referendumul abia va trece de 50%, va fi o lovitură pentru Bruxelles, întrucât era de așteptat un avantaj uriaș. Asta înseamnă că au ratat ceva și au pariat pe persoana nepotrivită”. Concluzia ziarului este clară: „Pentru Federația Rusă, evenimentele din Moldova sunt o veste bună”, în vederea alegerilor parlamentare de anul viitor.
Acuzații grave din partea Maiei Sandu
Președintele în exercițiu, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat a făcut acuzații extrem de grave în noaptea ce a urmat votului. Ea a acuzat o fraudă masivă și că o grupare criminală ar fi urmărit să cumpere voturi.
„Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației din țara noastră. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine și instabilitate.
Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate.
Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația.
Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a declarat Maia Sandu, preluată de G4Media.
Rămâne de văzut cum vor fi probate aceste acuzații, dar dacă ele se dovedesc a fi adevărate ar ridica un semnal de alarmă și în ceea ce privește alegerile care vor urma în țara noastră.
Vlad B.