0:00

Ministerul Apărării Naţionale demontează o ştire falsă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiIeri, 27 februarie, pe Facebook şi pe alte site-uri a apărut o aşa-zisă ştire despre sisteme de apărare antiaeriană româneşti care s-ar îndrepta către graniţa cu Republica Moldova. Ştirea a apărut în contextul tensiunilor din regiune şi a declaraţiilor preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, referitoare la un posibil plan al Moscovei de subminare a ţării. Pentru a da credibilitate şi conţinut acestei ştiri false, cei care au făcut postările au folosit o înregistrare de la antrenamentele pentru ceremonia militară dedicată Zilei Naţionale a României de anul trecut.

„Semnalăm apariția în mediul online a unei știri false cu privire la o așa-zisă „relocare” recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova. Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineață” (subl. ns.).

Partea pozitivă și încurajatoare a acestei situații este că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false.

Vă reamintim că puteți verifica veridicitatea unor informații de acest gen, cu caracter senzaționalist și cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale. Dacă sesizați și alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteţi aici (https://inforadar.mapn.ro/contact/).  Vom face verificările cu maximă operativitate și vom reveni cu explicații”, precizează MAPN.

Angela Croitoru

Articolul precedentElevi în practică la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț
Articolul următorPurtătorul de cuvânt al ISU Neamț a fost înaintat în grad
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.