Dacă ai diabet şi locuieşti în Regiunea de Nord-Est înseamnă că eşti ghinionist. Deşi, la numărul de bolnavi, cele 6 judeţe se situează pe un nedorit loc I, în privinţa ponderii cheltuielilor din cadrul Programului Național de Diabet Zaharat, Regiunea Nord-Est e abia pe locul al III-lea. Măcar nu e ultimul, dacă este să fim optimişti. Datele sunt cuprinse într-un raport al Curţii de Conturi, care a auditat Programul Național de Diabet Zaharat pe perioada 2012 – 2014.

Raportat la cei 918.886 bolnavi, care au fost înregistrați în România la nivelul anului 2014, situația numărului bolnavilor de diabet zaharat și ponderea acestora pe fiecare regiune geografică de dezvoltare se prezintă astfel:

diabet 01În concluzie, regiunea 1 (numită şi Regiunea de Dezvoltare Regională Nord-Est, formată din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) a înregistrat, în anul 2014, cea mai mare pondere din totalul bolnavilor cu diabet zaharat (14,71%). La polul opus se situează regiunea nr. 4 (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), care înregistrează o pondere a numărului de pacienți cu diabet zaharat de 9,27%.

“Din analiza evoluției numărului de bolnavi beneficiari ai fiecărui program/subprogram național de sănătate auditat și a costului mediu/bolnav în perioada 2012-2014, s-a constatat că trendul cel mai ascendent al numărului de bolnavi s-a înregistrat în cadrul Programului Național de Diabet Zaharat, unde numărul bolnavilor tratați cu medicamente specifice (insulină, antidiabetice orale) a crescut în anul 2014 cu 73.178 bolnavi comparativ cu anul 2012”, precizează Curtea de Conturi.

În funcție de regiunile geografice de dezvoltare, ponderea pacienților tratați și a cheltuielilor efectuate cu medicamentele și materialele sanitare specifice utilizate în cadrul programului Programului național de diabet zaharat pentru perioada 2012-2014, se prezintă astfel:

diabet 02Situația privind evoluția numărului total de pacienți tratați și a cheltuielilor totale cu medicamentele aferente Programului național de diabet zaharat în perioada 2012-2014, în funcție de regiunile de dezvoltare geografică este următoarea:

diabet 03“În concluzie, deși gradul de utilizare a creditelor bugetare a fost situat între 95-100%, nu în toate cazurile fundamentarea bugetului și repartizarea fondurilor pentru aceste programe de sănătate s-a efectuat echitabil, astfel că unele unități sanitare au achiziționat medicamente și materiale sanitare, peste necesarul real, ceea ce a condus la o imobilizare nejustificată de fonduri publice. (…) Modul de organizare și funcționare a sistemului de control a Ministerului Sănătății asupra implementării și derulării programelor naționale de sănătate nu a asigurat identificarea eventualelor disfuncționalități în ceea ce privește derularea programelor naționale de sănătate, astfel că unitățile sanitare au achiziționat medicamente/materiale sanitare de același fel de la același furnizor prin proceduri diferite de achiziții, respectiv de la achiziția directă la licitație deschisă, cu consecințe asupra utilizării cu economicitate a fondurilor alocate, potrivit Raportului Curţii de Conturi.

Atât! Concluzii! Nici măcar O SINGURĂ SANCŢIUNE!

Concluzia noastră: Dacă ai diabet şi locuieşti în Regiunea de Nord-Est, se cheamă că ai… ghinion. (M. CONSTANTINESCU, FOTO: Curtea de Conturi)

Articolul precedentConsilier local din Piatra Neamţ – conflict de interese penal * Alţi doi aleşi în incompatibilitate
Articolul următorPNL „atacă” infrastructura rutieră prin programul Neamț 2020
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.