0:00

PNL „atacă” infrastructura rutieră prin programul Neamț 2020, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Vlad MARCOCI, Mugur COZMANCIUC şi Daniel VASILIU

Președintele PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, deputatul Vlad Marcoci și Daniel Vasiliu Macovei au lansat ideea unor dezbateri pe tema infrastructurii rutiere, în  care să fie implicate partidele politice, instituţiile statului şi societatea civilă, pentru dezvoltarea judetului Neamţ.

Astăzi, alături de colegii mei, deputatul Vlad Marcoci și Daniel Vasiliu Macovei, am anunțat ideea pregătirii unui master plan de drumuri județene și comunale care va fi parte a proiectului Neamț 2020. În perioada imediat următoare, vom lansa o serie de dezbateri, la care vom invita toate partidele politice, dacă își doresc dezvoltarea acestui județ, dar mai ales toți cei care să candideze la primării, indiferent de culoarea politică, pentru ca atunci când vom discuta și vom aproba în prima ședință a Consiliului Judeţean master planul, acesta să fi fost în prealabil discutat și asumat de către toți cetățenii. Acest lucru este foarte important. Prioritățile pe care le va susține PNL Neamț sunt pe trei paliere: autostrada Iași-Târgu Neamț-Târgu Mureș, culoarul care să lege Suceava de București, drumul expres care să legea Piatra Neamț de Bacău. La nivel județean, vom realiza master planul de drumuri judeţene şi comunale. Vrem unanimitate, pentru că vreau ca toți cei care spun că doresc dezvoltarea acestui județ să susțină proiectele pe care PNL Neamț le-a lansat, care fac parte din Neamț 2020”, a declarat președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc.

Deputatul Vlad Marcoci a prezentat o parte dintre proiectele de infrastructură prioritare: ”Infrastructura rutieră este cea mai importantă din partea investițională a Consiliului Județean, pentru că dă șansa dezvoltării reale a județului Neamț. Pe partea de infrastructură rutieră, PNL Neamț își propune două priorități majore: legătura cu celelalte județe – pentru ca structura națională rutieră să fie completată de cea județeană, într-o ordine firească – și al doilea traseu, foarte important, este conectarea județului Neamț cu infrastructura sa turistică cu cea națională, respectiv drumurile care leagă mănăstirile și zonele cu potențial turistic ridicat: Izvorul Muntelui și stațiunea Durău. Mai mult, trebuie să ne concentrăm pe reabilitarea şi consolidarea drumurilor judeţene care facă legătura între aceste obiective. Există deja la Consiliului Județean un studiu de fezabilitate, dar nu există încă documentații tehnice. De aceea, echipa PNL va susține în mod special proiectul drumului județean, care va conecta județul Neamț de județul Bacău, în zona Piatra Neamț – Făurei – Trifești – Ion Creangă – Icușești”, a declarat deputatul Vlad Marcoci

Daniel Vasiliu Macovei a prezentat surse posibile de finanţare: „Trebuie să  prioritizăm proiectele de infrastructură şi să ne orientăm, în primul rând, spre cele care aduc plus valoare judeţului, fără a le neglija pe celelalte. Ca surse de finanţate, POR- Axa 6 Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, program prin care Consiliul Judeţean poate depune proiecte. Reabilitarea drumului Piatra Neamţ-Bacău, discutat şi în Consiliul de Dezvoltare Regională, nu se încadrează pe o finanţare POR şi atunci s-a gasit varianta alternativă. O altă sursă de investiţii pentru drumurile comunale ar fi PNDR 2016-2020, axa 7.2 Investiții în insfrastructură, unde fiecare comună poate depune proiecte pentru construcţia, modernizarea sau reabilitarea acestor drumuri în valoare de maxim 1 milion de euro. Echipa liberală va sprijini toate demersurile făcute de unităţile administrativ teritoriale, pentru că trebuie să facem politică până la un punct, dar, când vine vorba de interesul judeţului, trebuie să începem să facem administraţie. În urma consultarilor, vom identifica acele comune care pot depune şi le vom oferi tot suportul. O altă sursă de finanţare ar fi parteneriatul public-privat şi aici ne-am dori ca toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să atragă investitorii. A patra sursa de finanţare, de această dată pentru proiecte de maxim 200.000 de euro sunt GAL-urile, unde primăriile pot depune proiecte pe programul Leader, susţinut de Ministerul Agriculturii”. (ZCH NEWS)

Articolul precedentAi diabet şi locuieşti în Regiunea de Nord-Est? Ai ghinion!
Articolul următorSegregarea şcolară, motiv de dispute la Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.