0:00

Agrosuind Com SRL Bașta / Modernizare din temelii cu fonduri europene, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În urmă cu 4 ani, SC Agrosuind Com SRL din comuna Secuieni reușea să obțină o finanțare din fonduri europene, în valoare de 3,7 milioane de euro, pentru modernizarea și retehnologizarea complexului de creștere și îngrășare a porcinelor, dar și pentru dotarea cu sisteme de producere a energiei regenerabile, respectiv panouri voltaice.

Agrosuind Com SRL Bașta / Modernizare din temelii cu fonduri europene, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Finanțarea a fost obținută prin Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, valoarea eligibilă a proiectului fiind de două milioane de euro. Cu acești bani s-a reușit reconstrucția, din temelii, a întregului ansamblu de clădiri ce face parte din complexul de la Bașta. După mai bine de 3 ani de la primirea aprobării pentru finanțare și demararea lucrărilor, aspectul fermei s-a schimbat radical. Toate cele 11 hale au fost refăcute și dotate după normele impuse de UE, ele oferind acum condiții extraordinar de bune pentru creșterea porcinelor. În prezent, la Bașta există o hală pentru gestația în grup, alte două cu rol de „creșe” destinate tineretului porcin, o sală pentru gestație, 6 hale destinate porcilor grași și o hală de maternitate. Întregul „ansamblu” de la Bașta a fost vizitat, la începutul acestei săptămâni, de reprezentanți ai Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Neamț, dar și ai Camerei Agricole, însoțiți de reprezentanți ai mai multor grupuri de acțiune locală din Neamț, în cadrul unei campanii naționale desfășurate de APDRP, ce are drept scop prezentarea mai multor proiecte care au beneficiat de finanțare prin PNDR 2007-2013.

Agrosuind Com SRL Bașta / Modernizare din temelii cu fonduri europene, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Modernizare şi retehnologizare

„Obiectivul nostru a fost modernizarea și retehnologizarea acestei ferme în  vederea creșterii și îngrășării tineretului porcin, în scopul comercializării. Vă spun sincer, este mult mai ușor să pornești o construcție de la zero, decât să modernizezi niște clădiri vechi, pentru că ai parte de lucruri la care nu te aștepți. Aici aveam clădiri vechi de 20, 30 de ani, aflate într-un stadiu avansat de degradare. După ce am refăcut fiecare din cele 11 hale, le-am dotat cu toate cele necesare, exact așa cum ne impun normele europene. Nu este simplu să te conformezi fiecărui standard ce ți se impune, dar dacă nu o faci, riști să nu primești finanțarea. Lucrările au intrat în linie dreaptă, mai avem de finalizat o hală și sperăm ca, până la finele acestui an, să ducem totul la bun sfârșit. În final, vom reuși să creștem cantitatea de carne de porc pe care o producem până la 2,3 milioane de kilograme anual”, a declarat șeful fermei de la Bașta, Costel Tărâță. Cu adevărat important este că, prin realizarea acestui obiectiv, s-au creat 7 noi locuri de muncă.

Agrosuind Com SRL Bașta / Modernizare din temelii cu fonduri europene, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cel mai înalt nivel calitativ

„Fermele de porci se măsoară în numărul de scroafe”, ne lămurește medicul veterinar Marius Oprea, care adaugă: „În momentul de față, în fermă avem 400 de scroafe, iar când se vor termina lucrările vom avea 1.600. O scroafă fată de minimun 2,3 ori pe an și va înțărca minim 10 purcei”. Un calcul simplu arată ca întreaga capacitate a fermei se va ridica, într-un an de zile, la 36.800 de capete.

„Scroafele care ajung la o greutate de 250 de kilograme vor fi reformate, adică vor fi puse la îngrășat, iar apoi trimise la abator. Nu merită să le ținem mai mult, pentru că se depune foarte multă grăsime pe ele, iar numărul de purcei scade foarte mult din acest punct de vedere. Ne dorim să producem carne de cel mai înalt nivel calitativ, de aceea este nevoie de multă atenție în tot ce facem”, mai spune medicul veterinar, care adaugă faptul că alimentația porcinelor este un capitol delicat, ce necesită foarte multă atenție.

Exemplu pentru toată lumea

Unii dintre cei care au vizitat ferma de la Bașta s-au întrebat de ce a trecut atât de mult timp de la data contractării proiectului de finanțare – 22.10.2010, și nici în momentul de față lucrările nu au fost finalizate în totalitate. Explicația, fără drept de apel, bazată pe argumente solide, a venit din partea lui Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Neamț și pare să se ghideze după arhicunoscutul proverb românesc „Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”. De ce?

Agrosuind Com SRL Bașta / Modernizare din temelii cu fonduri europene, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„În momentul în care demarezi un proiect cum este cel de aici, de la Bașta, nu știi la ce să te aștepți. Calculele pe care le-ai făcut inițial, legate de proiectare și de construire, pot fi foarte ușor date peste cap. Apar elemente pe care nu le-ai luat în considerare, și care, bineînțeles, nici nu au fost calculate ca atare, legate de teren, de structură și de alți și alți factori. Bineînțeles, de aici decurg schimbări în proiect, care, pe cale de consecință, conduc la amânări. Oricum, ceea ce s-a realizat în această fermă este o dovadă în plus a faptului că, atunci când îți pui în gând să faci cu adevărat un lucru, găsești variantele necesare pentru toate dificultățile care apar, indiferent de ce natură ar fi ele. Felicit beneficiarul pentru ceea ce a reușit să facă până acum și îmi doresc ca această fermă, odată finalizată, să devină un exemplu pentru toată lumea”, a conchis Viorel Ilisei.

Până la urmă, așa cum spune Costel Tărâță, principala țintă în activitatea de la Bașta este performanța. „Dacă vrem să obținem performanță, suntem nevoiți să ținem pasul cu tehnologia. Asta am făcut aici, pentru că, altfel, ne-ar fi fost imposibil să obținem toate avizele și aprobările necesare funcționării”. Tot la Bașta s-a mai reușit atragerea unei finanțări europene nerambursabile în valoare de 2 milioane de euro, pentru realizarea unui siloz, lucrările fiind finalizate în procent de 90%.

Alex SÎRBU

Articolul precedentMarin Sorescu în judeţul Neamţ
Articolul următorDeputat Liviu Harbuz: “Introducerea accizei la combustibili – un element pozitiv în consolidarea bugetului”