Numele Perla Invest se leagă de unele dintre cele mai mari dezastre financiare care au marcat municipiul Piatra Neamț în ultimii ani. La un moment dat, această societate administra ștrandul municipal, pârtia de schi, telegondola și telescaunul și parcul zoo.
În prezent însă, societatea este în insolvență iar „afacerile” care s-au făcut prin intermediul ei, cele mai cunoscute și mediatizate fiind baza hipică și telegondola, contribuind din plin la datoriile enorme pe care municipiul Piatra Neamț le-a acumulat. Detalii despre cum a ajuns Perla Invest să facă o gaură la bugetul municipiului de zeci de milioane de ei, puteți citi în analizele publicate de Mesagerul de Neamț aici și aici.
Telegondola de la Piatra Neamț continuă să dea bătăi de cap administrației publice locală. La începutul lunii august, se anunța că activul deținut de Perla Invest numit „stație plecare telegondolă” urma să fie „valorificat” pentru suma de 1.379.000 euro, pentru a acoperi datoriilor societății. În această dimineață, primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea a anunțat la emisiunea „Cafeaua de dimineață” că planul a suferit modificări importante:
„A fost aprobată modificarea planului de reorganizare cu propunerea spre vânzare a clădirii stației de plecare a telegondolei de la gară. Astăzi avem un proiect de hotărâre de rectificare bugetară în cadrul căruia, în afară de alte obiective, punem și buget pe care primăria să-l aloce pentru răscumpărarea clădirii. Nu am nicio problemă să vină un privat să investească acolo dar noi trebuie să ne asigurăm că Perla Invest iese din insolvență și să salvăm celelalte obiective pentru care municipiul a plătit cu vârf și îndesat”, a declarat edilul. El a continuat și și-a motivat decizia: „Dacă nu facem asta riscăm să pierdem aproape 42 de milioane de lei, dacă nu chiar mai mult, toți banii care i-a plătit municipiul pentru telegondolă și alte investiții făcute”.
Deci nemțenii se văd nevoiți să dea din nou bani pentru o „investiție” (impropriu denumită în condițiile în care nu a produs nici pe departe pentru a-și acoperi cheltuielile) făcută pe vremea lui Gheorghe Ștefan, tot din bani publici.
Vlad B.