OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* „Voi încerca să aduc mai mult scriitorii spre Bibliotecă, nu numai pe cei de aici, ci şi pe alţii din ţară, propunându-ne să reluăm unele manifestări literare care s-au pierdut în timp”, a declarat noul director al Bibliotecii Judeţene

Ieri dimineaţă, la Biblioteca judeţeană „G.T. Kirileanu” Piatra Neamţ, în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Manoliu şi a preşedintelui Comisiei de cultură din CJ Neamţ, Vasile Pruteanu, a avut loc festivitatea de învestire în funcţia de director a scriitorului Adrian Alui Gheorghe, urmare a concursului pentru această funcţie care a avut loc după cererea de încetare a activităţii directorului Constantin Bostan, depusă la începutul acestui an. O predare de ştafetă între doi oameni de cultură, ambii cu vechi state în conducerea unor instituţii culturale la nivel judeţean.

Evident, ca la orice festivitate de acest fel, au luat cuvântul cei doi protagonişti ai evenimentului, fostul şi noul director – primul amintind, cu modestie, doar de câteva realizări din cei aproape 23 de ani de când e la conducerea unităţii, celălalt punctând câteva din capitolele proiectului său de management.

Biblioteca Judeţeană a devenit în aceşti ani, sub conducerea lui Constantin Bostan, una din instituţiile de cultură ale judeţului de prim rang. Datorită unui management profesionist, aceasta şi-a dublat spaţiile funcţionale la dispoziţia publicului, s-a introdus – cum puţine instituţii similare din ţară au reuşit – programul de biblionet în 90% din bibliotecile judeţului, în prezent Biblioteca având funcţionale nu mai puţin de 13 compartimente specializate.

„Sunt convins că Adrian Alui Gheorghe, care şi-a prezentat la concurs un proiect de management ce m-a impresionat, va reuşi să continue ceea ce a făcut bun predecesorul său şi să îmbogăţească activitatea instituţiei cu noutăţile din acest proiect. Aş vrea să mai remarc faptul că am avut permanent cu domnul Bostan o colaborare foarte bună, atât în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean, cât şi de la comisia de cultură din CJ, iar activitatea sa poate fi apreciată la modul superlativ” – a precizat Vasile Pruteanu. „Omul de cultură Constantin Bostan a reuşit să aducă instituţia aceasta pe un piedestal foarte înalt, astfel încât noului director, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, nu-i va fi foarte uşor să menţină activitatea ei la un nivel atât de înalt. Însă, Consiliul Judeţean îl va sprijini şi îl va ajuta ori de câte ori va fi nevoie. În numele Consiliului Judeţean, al preşedintelui Culiţă Tărâţă, îi dorim să reuşească” – a precizat Dan Manoliu.

„Am intrat cu emoţie aici”

Adrian Alui Gheorghe: „Am intrat cu emoţie aici, în Biblioteca Judeţeană, acum vreo 40 de ani, în calitate de cititor. Apoi, în timp, în calitate de scriitor, având deja pe rafturile acestei biblioteci vreo 30 de titluri ale unor volume semnate de mine. Acum intru într-o nouă ipostază, diferită. Desigur, într-o bibliotecă cărţile sunt de bază. Dar mult mai importanţi, consider eu, sunt oamenii din instituţie. Ei sunt cei care determină, într-o măsură mai mică sau mai mare, apropierea cititorilor de carte. Cunosc profesionalismul oamenilor din această instituţie, de aceea cred că voi reuşi ceea ce mi-am propus. Voi încerca să aduc mai mult scriitorii spre Bibliotecă, nu numai pe cei de aici, ci şi pe alţii din ţară, propunându-ne să reluăm unele manifestări literare care s-au pierdut în timp, precum «Sadoveniana», «Colocviile naţionale de literatură», «Concursul de debut Aurel Dumitraşcu», «Antologia scriitorilor români». Evident, nu vom putea face mare lucru fără sprijinul Consiliului judeţean Neamţ, dar pornim la drum cu încrederea că acest sprijin va veni”.

Se va vedea. Din discuţiile de la acest moment festiv am aflat că, pentru extinderea Filialei din Dărmăneşti, mai sunt necesare vreo 6 miliarde de lei (bani vechi), că instituţia lucrează în prezent cu vreo 12 oameni de specialitate din organigramă în minus, că sunt unii primari care ţin posturi de bibliotecari blocate, dar şi o veste bună: Bibliotecii Judeţene îi va face un impresionant cadou scriitoarea Magda Ursache: câteva mii de volume din biblioteca profesorului Petru Ursache, marele etnolog şi folclorist care ne-a părăsit în august, vor fi donate Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu”, în octombrie.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nicolae SAVA

Articolul precedentAsfaltările, pe ultima sută de metri
Articolul următorCotu Vameș: Sfințirea noii biserici