Pensiile speciale sunt un subiect care stârnește multe animozități în rândul opiniei publice. Iar acum, în campanie electorală, dat fiind interesul mare pentru această temă se vor lansa, în spațiul public, multe interpretări. Ca orice interpretare, ar putea să nu aibă prea mare contact cu realitatea, ci cu interesul propriu al celui care o lansează. Tocmai pentru a face lumină în acest aspect, parlamentarii liberali, inclusiv cei din Neamț, vin să cu o serie de precizări necesare despre pensiile speciale.
Povestea începe în anul 2015 când pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de lege aprobate de Guvernul PSD, condus la vremea respectivă de Victor Ponta.
Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate (la fel ca restul pensiilor), ci reprezintă un procent din salariul activității din ultima perioadă. La un salariu egal și o contribuție egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obișnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale.
Principiul susținut de PNL este următorul: “la contribuții egale, trebuie să existe pensii egale”. Încă din 2017, PNL a propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, fiind susținut inclusiv de parlamentarii liberali din județul Neamț. Dar, din păcate, pentru că nu a existat o majoritate parlamentară liberală, adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD și a fost repusă pe tapet abia în ianuarie 2020, după ce PNL a preluat guvernarea. Proiectul de lege a fost elaborat în conformitate cu deciziile Curții Constituționale.
Însă, după ce Parlamentul a votat legea PNL privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatului Poporului, Renate Weber, s-a adresat, din nou, CCR și la fel a procedat și Înalta Curte.
Ce s-a întâmplat între timp? Curtea Constituțională a amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Judecătorii CCR au stabilit drept termen de judecată data de 8 decembrie.
Această amânare ridică mari semne de întrebare, din moment ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie! Spuneam că proiectul a fost contestat la CCR de către Avocatul Poporului, Renate Weber, și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie. Cum să nu fie o decizie a CCR una părtinitoare, când 6 din cei 9 judecători ai CCR (între ei fiind chiar președintele Curții, Valer Dorneanu) au pensii speciale, iar Renate Weber va avea și ea pensie specială, după încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR trag de timp într-o speță care îi privește direct. Legea nu are probleme de constituționalitate, iar liderul deputaților PNL, Florin Roman, a explicat că proiectul a ținut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.
Acesta este adevărul cu privire la pensiile speciale! PNL susține eliminarea pensiilor speciale, la contribuții egale trebuie să existe pensii egale. Totodată, având în vedere hățișul de interese (multe dintre ele privind buzunarul personal al unor oameni bine plasați), PNL susține depolitizarea Curții Constituționale.
Mai mult chiar, Guvernul PNL a majorat pensiile normale cu 14%.
”Am majorat pensiile cu 14%, asta în perioadă de criză, de pandemie la nivel global. Vom da și restul când bugetul o va permite. Este cea mai mare majorare făcută dintr-o dată, în România în ultimii 20 de ani. Punctul de pensie a crescut cu 177 de lei, de la 1.265 lei până la 1.442 lei. Indemnizația socială pentru pensionari a crescut de la 704 lei la 800 lei și sunt 4,9 milioane beneficiari. Da, ne dorim eliminarea pensiilor speciale și majorarea pensiilor, pentru ca părinții și bunicii noștri să nu aibă de suferit! Pentru asta însă este nevoie ca, după 6 decembrie, să avem o majoritate în Parlament, astfel încât votul nostru să fie covârșitor ori în promovarea celor mai bune proiecte”, a declarat președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc.