aleho
heidelbergcement

Actualizare: Suspendarea înscrierii profesorilor pentru angajare în baza art. 253 din legea Educației, articol declarat neconstituțional, se menține până la noi ordine. Depunerea dosarelor a început astăzi și urma să se încheie pe 4 aprilie. Dar, fiindcă până astăzi nu a apărut nici un normativ care să modifice art. 253, care dădea dreptul titularilor din ultimii 6 ani să ocupe post pe perioadă nedeterminată, înscrierea profesorilor a fost suspendată. În Neamț ar fi în jur de 50 de profesori în această situație pe 47 de posturi existente, potrivit insp. Cristinel Secară.

Prof. Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Învățământ Neamț și vicelider al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ spune, la rândul său, că până astăzi după-amiază nu a apărut nimic oficial: „Știu că aseară a fost o formă de proiect de ordonanță de urgență, astăzi a intrat în Consiliul Economic și Social și își urmează drumul. În proiectul de aseară, se spunea că angajatorii să transforme contractul de muncă pe perioadă determinată în perioadă nedeterminată pe durata viabilității postului. Aceasta era o formă, dar am înțeles că s-a schimbat de mai multe ori, nu știu dacă forma a rămas, nici dacă s-au întrunit în ședința de guvern de astăzi. Vom vedea până deseară, textul se poate modifica până la forma finală. În Neamț, sunt câțiva profesori care s-au plâns. Dar, modificarea articolului din lege declarat neconstituțional trebuia făcută mai devreme, nu în ziua când începe depunerea dosarelor. A mai fost un semnal în 2018, dar până acum nu s-a făcut nimic”. (C.I.)

*************

Site-ul dedicat examenului de titularizare a picat. Astăzi, 3 aprilie, acesta nu poate fi accesat, pe motiv de actualizare. Cel puțin acesta este mesajul de întâmpinare la accesarea paginii.

În data de 26 februarie, pe pagina titularizare.edu.ro au fost publicate posturile disponibile în toată țara. Conform calendarului, următoarea publicare a listei finale actualizate cu posturile vacante ar trebui să fie făcută în data de 15 mai, după care se puteau depune dosarele pentru înscrierea candidaților la inspectoratele școlare, în perioada 16-24 mai.

La concursul de titularizare pot participa profesori care vor să se angajeze pe perioadă nedeterminată, care obțin minim 7 la acest examen. Până la proba scrisă a titularizării, candidații trebuie să fi trecut prin inspecții speciale sau probe practice la discipline, promovate cu minim 5. Profesorii care au obținut cel puțin media 8 la inspecțiile la clasă în profilul postului, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre acestea, în cadrul examenului național de definitivare în învățământ sesiunea 2019, pe parcursul anului şcolar 2018-2019, pot folosi acest rezultat și la sesiunea din 2019 a examenului de titularizare pentru a se angaja pe perioadă nedeterminată sau determinată.

Candidații care vor să intre în învățământ pot participa la proba scrisă de titularizare și au nevoie de nota 7. Pot fi angajați ca suplinitori, pe perioadă determinată, dacă nu rămân posturi vacante, doar că trebuie să obțină minim 5 la examenul de titularizare. (C.I.)