La ora 20:30, numărul protestatarilor ajunsese deja la 25.000. Au continuat şi incidentele, astfel că jandarmii au utilizat din nou gaze iritante, dar şi o maşină dotată cu un tun cu apă. Mai multe persoane au încercat să forţeze gardurile, protestatarii scandând „Nu plecăm”. Peste 100 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, potrivit informaţiilor furnizate de coordonatorul SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa. „Echipajele de prim-ajutor SMURD au acordat asistenţă medicală unui număr de 105 persoane, dintre acestea patru fiind transportate la spital”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Opriţa. (ZCH NEWS)

**********

La ora 19:00, numărul participanţilor a fost estimat la 10.000. Jandarmeria a solicitat participanţilor să nu vină însoţiţi de copii şi să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţă. „Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic. Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore”, scrie pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române. Aceeaşi sursă face apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri: „Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violenţe arunca din spatele lor cu obiecte contondente, sticle şi bucăţi din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecţie pentru a putea să continue violenţele fără să poată fi extraşi de jandarmi. Vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi”. Alte 4 persoane au primit îngrijiri medicale, între care şi un jandarm, în intervalul orar 17,30-19,00. Două persoane au dorit să fie transportate la spital. (ZCH NEWS)

**********

Forţele de ordine au folosit din nou gaze lacrimogene, în jurul orelor 18:45-19:00, după ce mai multe persoane au încercat să îndepărteze gardurile montate în faţa guvernului. Mai mult persoane au leşinat. De altfel, numărul protestatarilor care au necesit îngrijiri medicale a crescut vizibil. Potrivit Agerpres, echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale pentru 36 de persoane, două fiind transportate la spital. Două dintre victime erau jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte, care a fost transportat la spital, şi unul cu escoriaţii, acesta refuzând transportul la o unitate spitalicească. Persoanele care au fost în grija pompierilor SMURD au acuzat lipotimii şi iritaţii ale ochilor sau căilor aeriene. Jandarmii au explicat utilizarea gazelor lacrimogene astfel: „Colegii mei discută în permanenţă, sunt între manifestanţi şi discută cu ei pentru a-i determina pe aceştia să nu mai arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine cu diverse obiecte S-au folosit inclusiv pungi cu excremente, cu urină, care au fost aruncate către forţele de ordine, au fost aruncate de asemenea pietre rupte din carosabil, care nu au ajuns doar în capul jandarmilor, ci au lovit persoane care participau la adunarea publică. Colegii mei au fost nevoiţi, în momentul în care a fost rupt gardul de protecţie, să folosească şi spray-urile individuale de protecţie, pentru că au fost puşi într-o situaţie de pericol, iar legea permite jandarmului să utilizeze toate mijloacele pe care le are în dotare pentru a înlătura acea stare de pericol”, a afirmat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti. (ZCH NEWS)

***********

Cinci persoane expuse la substanţele lacrimogene dispersate de jandarmi au fost consultate de medicii SMURD. „Au fost cinci persoane care au fost expuse substanţelor dispersate în piaţă, trei dintre ele au refuzat examinarea şi două dintre ele sunt, în momentul de faţă, examinate la faţa locului”, a declarat pentru Agerpres, coordonatorul SMURD, dr. Bogdan Opriţa. Şi un jandarm a fost rănit la mitingul Diasporei, el fiind transportat la spital, a declarat pentru Agerpres dr. Bogdan Opriţa. „A avut un traumatism la antebraţ şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca”, a spus Opriţa. (ZCH NEWS)

************

Traficul rutier a fost deviat pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei – de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu, ca urmare a protestului din faţa Guvernului. Potrivit Brigăzii rutiere a Poliţiei Capitalei, citată de Agerpres, circulaţia maşinilor este deviată pe: Bulevardul Aviatorilor – de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu; pe Bulevardul Lascăr Catargiu – de la Piaţa Romană pe breteaua Iancu de Hunedoara către Piaţa Victoriei, str. Paris către Piaţa Victoriei şi pe breteaua de acces către Piaţa Victoriei – de la intersecţia cu Bulevardul Ion Mihalache. Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor următoarele rute alternative: Calea Dorobanţilor – Ştefan cel Mare – Calea Moşilor – Piaţa Universităţii; Bulevardul Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şoseaua Bucureşti – Ploieşti. (ZCH NEWS)

**********

Cu câteva minute înainte de ora 17:00, ora oficială de începere a mitingului, protestatarii din Piaţa Victoriei au ocupat carosabilul pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, o parte dintre aceştia aşezându-se şi la intrarea în sediul Guvernului. Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câţiva manifestanţi au încercat să arunce cu sticle cu apă. Poliţia Rutieră şi echipajele de Jandarmerie redirecţionează maşinile care circulă în zonă. Câţiva dintre manifestanţii care s-au aşezat în faţa gardului de la intrarea în sediul Guvernului au început să huiduie. Unor protestatari li s-a făcut rău, iar 3 echipaje SMURD au intervenit și i-au scos pe cei afectați din mulțime, potrivit stiripesurse.ro. (ZCH NEWS)

************

La ora 16:00, jandarmii au luat deja primele măsuri. Un bărbat de aproximativ 40 de ani, care tulbura ordinea publică în zona în care se desfăşoară protestul a fost condus la secţia de poliţie pentru identificare şi stabilirea măsurilor legale.

ACTUALIZARE MITINGUL DIASPOREI – 25.000 de participanţi * 100 de persoane au primit îngrijiri medicale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiTotodată, o altă persoană a fost condusă la poliţie, deoarece dorea să participe la miting având asupra sa mai multe spray-uri cu vopsea, informează Agerpres. (ZCH NEWS)

*************

Încă de la ora 14:00, erau adunate în Piaţa Victoriei peste 200 de persoane, pentru a participa la protestul iniţiat de asociaţii ale diasporei.

ACTUALIZARE MITINGUL DIASPOREI – 25.000 de participanţi * 100 de persoane au primit îngrijiri medicale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn faţa sediului Guvernului sunt români veniţi din Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari din mai multe judeţe, anunţă Agerpres. (ZCH NEWS; FOTO şi VIDEO: stiripesurse.ro)

Articolul precedentAMICALE Speranţa Răuceşti-Ştiinţa Miroslava şi Energia Pângăraţi-Vulturul Costişa
Articolul următorL4 Florin Pintilii zice că pleacă de la Borca, Ciprian Jigane spune că nu!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.