ACTUALIZARE: Cătălin Sechel, cel care a apucat să-și vadă soția ultima dată exact cu o oră înainte ca ea să intre în criza cardiacă, în seara din 30 noiembrie, ne-a declarat că este stupefiat de această concluzie: „Asta sună total aiurea! Ca și cum medicii și-ar fi făcut treaba. Eu nu cred că și-au făcut treaba. Am luat legătura și cu un avocat, pentru că vreau să merg mai departe, vreau să-i dau în judecată”. Cătălin Sechel mai spune că, în afară de DSP Neamț care i-a pus în vedere printr-o adresă că trebuie să achite expertiza medico-legală, nici una din instituțiile la care a depus plângere nu l-a contactat până acum. (C.I.)

******

ŞTIRE INIŢIALĂ: Concluziile șefului Comisiei județene profesionale de analiză a deceselor materne a Direcției de Sănătate Publică Neamț, în cazul morții Geaninei Sechel, tânăra care a murit la o zi după ce a născut o fetiță la Spitalul Județean Neamț, sunt pe cât de clare, pe atât de năucitoare: „Colaborarea între serviciul de obstetrică, cel de cardiologie și cel de terapie intensivă a fost conform protocoalelor”. De aici, se poate înțelege că e conform cu regulile și protocoalele din Spitalul Județean să treacă 3 ore până când un medic răspunde unui consult de urgență solicitat de colegul de pe altă secție. Iar pacientul, Geanina Sechel în cazul de față, poate primi un medicament inexistent în spital, la recomandarea telefonică a cardiologului, care află de la medicul obstetrician că pacientul are puls mare la o zi după ce a născut normal. Cum, de asemenea, este conform protocoalelor ca medicul șef de gardă de pe OG să afle după două ore că are pe secție o lehuză în criză cardiacă și să-l împingă pe medicul lehuzei, același care a supravegheat-o pe timpul sarcinii, să meargă personal cu fișa pacientei la medicul cardiolog care nu mai venea de vreo trei ceasuri.

Comisia a mai stabilit că Geanina Sechel a fost supravegheată corect atât pe timpul sarcinii de către medicul de familie și medicul obstetrician, cât și pe parcursul travaliului și a perioadei de după naștere.

Iar culmea concluziei acestei comisii, formată din dr. Daniela Marcoci și Mihaela Rădulescu (secretar) din cadrul DSP Neamț, după cum ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt, este de-a dreptul clarificatoare: ”Decesul a survenit pe fondul unei cardiomiopatii latente prin instalarea unor tulburări de ritm cardiac severe care nu au răspuns la manevrele de resuscitare efectuate”. Punct.

Tot dr. Grădinaru a mai precizat că aceste concluzii au fost formulate de Comisia județeană pe baza raportului formulat de prof. dr. Mircea Onofriescu, care a analizat toate documentele și dosarul medical al Geaninei Sechel, așa cum a fost transmis de DSP Neamț. Concluzia comisiei județene va ajunge și la Ministerul Sănătății și la Comisia Națională de analiză a deceselor materne, unde va îngroșa, probabil, statisticile. Între timp, Geanina Sechel e moartă și îngropată. (C.I.)

Comunicatul DSP Neamț