pietricica turism

c barliba

Comuna Vânători-Neamţ a dat culturii române nu numai universitari de renume, medici importanţi, istorici militari sau ingineri, ci şi oameni ai scenei. Unul din aceştia este Constantin Bârliba care ar fi împlinit azi 77 de ani. A jucat pe scenă la Bârlad, la Iaşi şi la Bucureşti dar şi în multe filme, multe dintre ele de referinţă pentru cinematografia românească. El este simpaticul tractorist din “Toamna bobocilor” (sau “Iarna bobocilor”), filme în care Draga Olteanu Matei şi Marin Moraru (actori uriaşi) au făcut nişte roluri de neuitat deşi au jucat într-un film schematic şi tezist, tipic vremurilor din anii 70.

Constantin fost cel de-al şaptelea şi ultimul copil din familia lui Gheorghe M. Bârliba şi Anica (n. Grigore) din Vânători Neamt, familia Bârliba fiind foarte veche şi numeroasă în comună, aflată în documente încă de prin anul 1753, după cum menţionează în monografia localităţii învăţătorul Nicolae Florian. Viitorul actor a văzut lumina zilei la 20 mai 1937, a urmat cursurile primare la Scoala “Arhimadrit Chiriac Nicolau” şi tot aici a urmat şi clasele gimnaziale (V -VII).

În vacanţe era nelipsit din formaţiile artistice care se organizau la Căminul Cultural  “Mihail Sadoveanu” din comună. Însă Constantin ar fi rămas doar cu patru clase, dacă nu ar fi intervenit la părinţi profesorul Constantin Papuc, directorul şcolii de atunci, ca să continue copilul şcoala, acesta intuind că băiatul avea talent artistic. După absolvirea liceului şi efectuarea stagiului militar, va reveni la Piatra-Neamţ (se pare, instructor artistic la Casa de Cultură). Aici o cunoaşte pe marea actriţă Leopoldina Bălănuţă (repartizată la Piatra Neamţ) care l-a îndemnat sa dea examen la IATC Bucureşti.

La absolvire este repartizat la Teatrul “Victor Ion Popa”  din Bârlad, de unde se va transfera, în scurt timp la Teatrul Naţional din Iaşi. Se va căsători cu Violeta Varlam (studentă la Drept), care, la absolvire, se va întoarce în Bucureşti unde o va urma şi Constantin, care se va angaja la Teatrul “Ion Creangă”. Aici va juca timp de 15 ani, până la trecerea sa în veşnicie. După divorţul şi, la scurt timp, moartea Violetei, se va recăsători cu actriţa Elena Tutulan cu care are un copil, Cristina-Elena (n.11.06.1980).Constantin Bârliba a încetat din viaţă într-un spital din Bucureşti, după o banală operaţie, în ziua de 2 iunie 1990, şi este înmormântat în Cimitirul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din satul natal.

După o activitate de 30 ani pusă în slujba teatrului românesc, Constantin Bârliba are un palmares alcătuit de numeroase roluri pe care le-a interpretat în teatrele prin care a trecut, precum şi în cele peste 30 de filme în care a jucat. Faptul ca a lucrat cu mari personalităţi ale filmului şi teatrului românesc (Radu Beligan, Draga Olteanu Matei, Ion Lucian, Marin Moraru, Octavian Cotescu), precum şi faptul ca s-a bucurat de aprecierea unor nume de referinţă în teatru şi film precum Teofil Vâlcu sau Mircea Danieliuc, demonstrează cu prisosinţă că a fost un actor care a slujit scena şi ecranul cu credinţă şi talent. (N. SAVA)