pietricica turism

Radu Tanas, în vârstă de 53 de ani, din Piatra-Neamț, a fost escortat la Penitenciarul Bacău, în ziua de 23 ianuarie, după ce instanța a pronunțat o sentință definitivă în dosarul în care a fost judecat. Bărbatul, membru al Baroului Bota, a fost acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii și de înșelăciune. În vreme ce Judecătoria Piatra-Neamț l-a achitat pentru ambele infracțiuni, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat cu executare.

”În temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 litera b teza a II-a Cod procedură penală, achită pe inculpatul Tanas Radu,pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, prevăzute de art. 348 alin. (1) Cod penal, rap. la art. 26 alin. (1) din Legea 51/1995, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 litera b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Tanas Radu pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prevăzute de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal (persoană vătămată Ancuţa Georgeta Cornelia), întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, a stabilit, în ziua de 21 noiembrie 2017, instanța de la Piatra-Neamț. În plus, pretențiile reclamantei au rămas nesoluționate, iar onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru Radu Tanas a fost plătit din fondurile Ministerului Justiției.

La Bacău, sentința de la Piatra-Neamț a fost desființată în totalitate, iar dosarul rejudecat: ”În baza art. 396 C.proc.pen. condamnă inculpatul Tanas Radu la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii, prevăzută de art. 348 alin. 1 rap. la art. 26 alin. 1 din Legea 51/1995. În baza art. 396 C.proc.pen. condamnă inculpatul Tanas Radu la pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, prevăzută de art. 244 alin. 1,2 cp. În baza art. 39 lit. b Cod penal contopeşte pedepsele şi aplică pedeapsa cea mai grea, de 1 an, la care adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse. Pedeapsă de executat 1 an şi 2 luni închisoare”.

Ancuța Georgeta Cornelia a primit 1400 de lei înapoi, în virtutea deciziei instanței, dar i-au fost respinse pretențiile la daune morale. În schimb, Radu Tanas a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată și, mai grav, condamnat la un an și două luni de închisoare pentru o înșelăciune de 1400 de lei.

C.M.