La nici una din cele 140 de firme controlate la ultimele acțiuni de inspectorii de muncă nu au fost găsite persoane fără acte de angajare.

Singura neregulă constatată la verificările din luna decembrie, catalogată drept zonă gri a fenomenului muncii la negru, a fost în cazul a 6 firme amendate (din 50) pentru că au înregistrat contractele de muncă foarte târziu. „12 inspectori de muncă din cadrul compartimentului Relații de Muncă au controlat 140 de agenţi economici și au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 8.000 lei, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003, modificată şi completată – Codul Muncii, H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă al salariaţilor. Tot în cursul lunii decembrie 2018, pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă al salariaţilor au fost dispuse 50 de măsuri, în sensul respectării dispoziţiilor legale referitoare la înregistrarea elementelor prevăzute la art. 3, alin. 2, lit. a – i din actul normativ menţionat, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii”, a declarat juristul Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, la conferința de presă lunară.

Alte 95 de firme din Neamț au fost controlate de inspectorii de securitate și sănătate în muncă. Nereguli minore au fost constatate pe parte de protecția muncii la 62 de firme, care au primit avertisment. „Din cele 18 accidente de muncă ce ne-au fost comunicate în ultima lună a anului trecut, anchetele privind cauzele producerii celor 3 accidente mortale din exploatări forestiere au fost trimise spre avizare Inspecției Muncii de la București”, a adăugat Ioan Popescu.

(C.I.)

Articolul precedentFlorile Ceahlăului – ediția cu numărul XXXI
Articolul următorAchitat la Piatra-Neamț, condamnat la Bacău, avocatul Tanas a ajuns la închisoare
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.