Int aug29Ca la fiecare ediţie, şi în acest an concursul de bike enduro „Tare ca piatra”, care se desfăşoară pe Muntele Cozla, s-a lăsat cu victime. Prima s-a accidentat grav, sâmbătă, 23 iulie, după ce s-a izbit frontal de un copac. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani din Vatra Dornei, care a suferit un politraumatism, cu fractură de picior şi leziuni toracice. El a fost coborât de salvamontişti până la ambulanţă.

„Transportul a fost dificil deoarece victima acuza dureri mari și probleme respiratorii”, a precizat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Al doilea accident s-a petrecut astăzi, 24 iulie, în jurul prânzului, la proba de anduranţă. Un băiat de 15 ani din Rădăuţi a căzut în genunchi, rotula i-a sărit, iar el a încercat s-o aşeze la loc şi să se deplaseze singur, ceea ce este total contraindicat. Până la urmă, l-au preluat salvatorii montani, care l-au predat echipajului de pe ambulanţa SMURD.

În afară de cele două accidente grave de pe Muntele Cozla, salvamontiştii au avut nu mai puţin de 13 intervenţii în Masivul Ceahlău, cele mai multe de acordare a primului ajutor în răniri uşoare sau stări de epuizare.

„Sfârşitul de săptămână a fost deosebit de solicitant pentru echipele de salvare montană pe fondul afluxului din ce în ce mai mare de turişti specific sezonului de vară”, a adăugat Raul Papalicef.” Nu mai puţin de 11 solicitări de acordare a primului ajutor au fost înregistrate la punctele de prim ajutor Dochia şi Durău şi două accidente s-au soldat cu traumatisme ce au necesitat transportul din zona înaltă și predarea la SMURD. În dimineaţa de 22 iulie, un tânăr de 24 de ani din Timişoara, care călcase într-un fund de sticlă spartă şi suferise o plagă profundă, hemoragică, a fost transportat din zona Cabanei Dochia până în Durău, transport ce a durat aproximativ trei ore. În aceeaşi zi, în jurul orei 16, o doamnă de 70 de ani din Suceava a suferit o fractură a membrului inferior stând în zona La Morminte. Echipa de intervenţie din Durău a urcat la cota 1500 m şi, după acordarea primului ajutor constând în imobilizarea membrului, şi transportul cu UT 2000, a predat-o echipajului SMURD la ora 18.30”.

C.M.

Articolul precedentO fată de 14 ani a fugit de acasă de teamă să nu-şi supere mama
Articolul următorActualizare: Modelul de protest pe telegondolă exportat din Neamț la București
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.