OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ieri, la Stâna din Ştrandul Piatra Neamţ, absolvenţii primei serii a Şcolii de vară, organizată de Centrul “Carmen Saeculare”, şi-au primit diplomele. Festivitatea a prilejuit organizarea unei expoziţii cu lucrările de artă create de tinerii artişti în devenire şi a unui spectacol folcloric de calitate. Publicul prezent la festivitate a putut admira tablourile executate de elevii coordonaţi în cursul şcolii de cei doi profesori, pictorii Arcadie Răileanu şi Radu Macavei, figurile ingenioase ieşite din mâna absolvenţilor de la cursul de origami, quilling şi hand made (arta lucrului cu sfoară, aţă, textile şi hârtie), coordonaţi de Nina Dumitru, lucrările celor care au ales arta olăritului sub îndrumarea Vioricăi Bugeaclău. Însă, de cel mai “spectaculos” rezultat al muncii lor s-au bucurat, alături de publicul spectator, îndumătorii de la canto popular şi dans popular, Giorgiana Şerban şi fraţii Claudiu şi Ioan Luchian. Cei trei au reuşit, în numai două săptămâni, să-i înveţe pe foarte tinerii cursanţi eleganţa dansului, prezenţa în scenă în ţinuta frumosului port popular, paşii şi complexitatea unor jocuri populare de pe plaiurile nemţene. În ciuda unor mici inadvertenţe (vizibile doar pentru specialişti), spectacolul oferit ieri de tinerii artişţi nu a fost mai prejos de altele susţinute la Piatra Neamţ de profesionişti  cu pretenţii. Am remarcat, mai ales, calitatea soliştilor vocali prezenţi în spectacol, semn că viitorul  interpretării foclorului nemţean se află pe mâni bune. Spectacolul de ieri a fost o dovadă certă că rezultatele “pepinierei” de azi a Şcoalii de vară vor fi vizibile mai ales în viitorii ani.

Aflăm de la directoarea Centrului, Carmen Nastasă, că în această primă serie au absolvit 55 de cursanţi, iar în perioada 12-27 iulie va  începe o nouă serie de cursuri: “În funcţie de cereri, pentru perioada lunii august, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic, vom avea cursuri doar la olărit şi pictură. Pentru a-şi desăvârşi cunoştinţele, o parte dintre cursanţii primei serii şi-au declarat opţiunea de a frecventa şi cursurile seriei a doua, serie care începe mâine. Vom colabora, pentru celelalte serii, cu Inspectoratul Şcolar şi cu Casa Corpului Didactic. Ne bucurăm că de Şcoala de vară se interesează tot mai mulţi părinţi care vor să le ofere copiilor lor o vacanţă nu numai recreativă ci şi creativă, în funcţie de talentul lor”.

Spectacolul de ieri ne-a convins însă că o parte din aceşti copii vor îmbrăţişa pentru totdeauna pasiunea lor de acum şi ei vor fi artiştii de mâine ai judeţului şi ţării. (N. SAVA)
Articolul precedentPeSeDe și neliniștit
Articolul următorAnii rezistenţei, anii suferinţei (III)