Astăzi, 22 septembrie, când la nivel național numărul cazurilor noi confirmate de coronavirus a trecut de 7000, premierul Florin Cîțu a anunțat că se va începe vaccinarea anti-COVID cu a treia doză și în România. Începând de marți, 28 septembrie, cei care au mai mult de șase luni de la finalizarea imunizării inițiale cu ser de la Pfizer&BioNTech, Moderna sau Astra Zeneca, pot să opteze pentru o a treia doză. Cei care au făcut vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibili, având în vedere că imunizarea cu acest ser a început după 4 mai.

Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea a anunțat că doritorii se pot programa pentru a treia doză utilizând platforma națională de vaccinare sau se pot prezenta direct la orice centru de vaccinare. Serurile disponibile sunt cele de Pfizer&BioNTech și Moderna.

Comunicatul integral al celor de la CNCAV îl puteți citi mai jos.

„Astăzi, 22 septembrie a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

La întâlnire au luat parte și ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente și președintele ANMDMR, Robert Ancuceanu.

Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Important!

  • Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice”.

ZCH

Articolul precedentNeamţ: Rata infectărilor covid crește, la fel și numărul deceselor
Articolul următorColiziune în lanț la Săcălușești, trei persoane rănite
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.