Vineri noapte, 3 octombrie, la ora 00.00, s-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie. Campania se va încheia pe data de 1 noiembrie, la ora 7, în conformitate cu prevederile legii 370/2004. Cei 14 candidaţi au la dispoziţie 30 de zile să se promoveze în limitele legale.
Ce este permis
În campania electorală, candidații au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-media. Candidaţilor şi partidelor li se pune la dispoziţie, de către administraţiile locale, spaţii pentru afişaj stradal şi spaţii de întâlnire cu alegătorii. Este permisă şi publicitatea stradală plătită: panouri, bannere, corturi. Candidaţii au acces gratuit şi egal şi la posturile publice de radio şi de televiziune, dar şi la cele private, care sunt obligate să ofere timpi de antenă „proporţionali cu cei practicaţi de posturile publice“. Consiliul Naţional al Audiovizualului este obligat să sancţioneze posturile private care se abat de la regulă.
Ce este interzis
În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală sunt interzise. Legea electorală mai interzice acţiunile electorale care afectează spaţiile verzi, rezervaţiile naturale sau zonele protejate ecologic. O altă prevedere stipulează că este interzisă folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau lipirea de afişe electorale. De asemenea, este interzisă combinarea culorilor din afişe „într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat“, scrie adevarul.ro. Este interzisă introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni radio şi TV decât cele electorale. Candidaţii trebuie să se abţină de la atacurile care vizează rasa, religia, etnia, naţionalitatea sau sexul adversarilor, dar şi de la afirmaţiile ori imaginile care aduc atingere vieţii private a prezidenţiabililor. Adversarii în cursa pentru Cotroceni nu au voie să se acuze unul pe celălalt de fapte penale, în cazul în care nu au „dovezi pertinente prezentate în mod explicit“. Cu 48 de ore înainte de ziua scrutinului, este interzisă prezentarea de sondaje de opinie sau anchete făcute pe stradă, iar în ziua votului este interzisă prezentarea de sondaje făcute la ieşirea de urne.
În situaţia în care se organizează al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la 7 noiembrie 2014. (Z.C.H.)