Astăzi, 20 iulie, la ora 10:05, prin apel la 112, personalul Spitalului de pneumofiziologie Bisericani a anunțat că, la mansarda Pavilionului Pneumologie – corp B din cadrul spitalului, s-a produs un incendiu care s-a propagat şi la acoperişul construcţiei. O parte din personalul medical și pacienți din pavilionul afectat s-au autoevacuat. Acestea au fost primele coordonate ale unui exercițiu complex, cu importante forțe de intervenție desfășurat la unitatea medicală.
„Astăzi, pompierii nemțeni, în colaborare cu alte instituții cu rol în gestionare a unor situații de urgență, au organizat și desfășurat un exercițiu complex cu tema: Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în cooperare cu alte componente ale sistemului de management al situaţiilor de urgenţă pentru intervenţia în cazul producerii unui incendiu la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, cu extindere la fondul forestier al Ocolului Silvic Vaduri.
La acest exercițiu au participat: ISU Neamț, IPJ Neamț, Inspctoratul Județean de Jandarmi Neamţ, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Neamţ, SAJ Neamţ, UPU Neamţ, Filiala teritorială Neamț a Colegiului Psihologilor din România, Filiala Neamț a Societății Naționale de Cruce Roșie, SVSU Alexandru Cel Bun, Serviciul Privat pentru Situații de Urgență (SPSU) din Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, Comisariatul Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu, Clubul Ceahlăul Piatra Neamţ- Secţia Radioamatori, Asociaţiei Corp Club Off-Road Piatra Neamţ, Direcția Silvică Neamț, Ocolul Silvic Vaduri și Ocolul Silvic privat al Mănăstirii Neamţ”, a precizat locotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.
Potrivit scenariului, până la sosirea pompierilor, membri ai SPSU Bisericani au intervenit pentru evacuarea unor persoane aflate în pavilion dar și pentru stingerea incendiului. La sosirea forţelor de intervenţie ale Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ în interiorul clădirii erau surprinse mai multe persoane ce trebuiau evacuate, iar incendiul se manifesta generalizat la nivelul mansardei și acoperişului, extinzându-se la fondul forestier.
Astfel încât, prioritatea a fost evacuarea persoanelor surprinse de incendiu, dar și a celor aflate în pavilioanele din vecinătate, dar și limitarea propagării focului la pădure. Situația fiind de mare complexitate, a fost activat Planul roșu de intervenție, fiind aduse în sprijin forțe și mijloace de intervenție și de la detașamentele Roman și Târgu Neamț.
În paralel cu incendiul, a fost necesară intervenția la un accident rutier în urma căruia un autoturism în care se aflau două persoane a căzut într-o râpă.
„Urmărirea îndeplinirii obiectivelor din acest exercițiu a fost făcută de evaluatori din cadrul ISU Neamț. Aceștia au urmărit modul de îndeplinire a atribuțiilor specifice conform competențelor. Astfel de exerciții fac parte din pregătirea continuă a pompierilor dar și a celorlalte componente ale sistemului de management al situaţiilor de urgenţă în vederea cooperării eficiente în gestionarea unei situații de urgență”, a conchis locotenent Irina Popa.
Angela Croitoru