Surpriză la alegerea noului Consiliu de Administrație al clubului FC Ceahlăul SA: directorul de marketing Iuliean Boghian nu mai face parte din noul for de conducere. Viorel Măstăcăneanu a obținut încă un vot de încredere, ca președinte, după două amânări consecutive, din lipsă de cvorum, iar în componența CA se găsesc nume noi. Din păcate, însă, realegerea lui Viorel Măstăcăneanu ca președinte al Consiliului de Administrație, nu se datorează vreunui merit în găsirea unei soluții de redresare financiară a clubului de fotbal Ceahlăul, ci pentru că a reușit să-i convingă pe ceilalți membri că se află în negocieri avansate pentru vânzarea pachetului majoritar de acțiuni. Între timp, jucătorii au plecat în vacanță și nimeni nu știe pe cine se va putea miza la reunirea din 12 ianuarie 2015, deoarece fotbaliștii au la mână hârtii care le atestă faptul că FC Ceahlăul are datorii la ei, deci, teoretic, pot deveni jucători liberi de contract.

Oficial, directorului Boghian, îi merge bine

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a votat componența noului CA al clubului FC Ceahlăul SA. Au trebuit să fie înlocuiți oamenii de afaceri, care, de-a lungul timpului au asigurat stabilitatea financiară a clubului, Mihai Bătrânu și Mihai Apopii, cu alți membri. Așa s-a ajuns la varianta cooptării în CA a lui Mihai Crețu, deși acesta nu deține nici măcar o acțiune, dar care are ”meritul” de a fi soțul dnei. Crețu, patroana societății ”Transmoldavia”, care, oficial mai figurează printre sponsorii formației nemțene. În rest: oamenii de afaceri Costel Diaconu, Cristi Coroamă și Vasile Asofronie și, bineînțeles, șeful, Viorel Măstăcăneanu, deținătorul pachetului majoritar de acțiuni. Nu mai face parte din forul de conducere al clubului pietrean directorul de marketing Iuliean Boghian, cel care propusese reducerea CA-ului, la numai trei membri: dânsul, Cristi Coroamă și Viorel Măstăcăneanu. Oficial, cel ce răspunde de gestiunea finanțelor clubului este bolnav. Neoficial, i se reproșează proasta gestionare a banilor alocați din 2008 și până în 2014 de Consiliul Local Piatra Neamț și Consiliul Județean, prin contracte de asociere, imposibilitatea justificării primirii și utilizării a nu mai puțin de un miliard de lei vechi, anul trecut, în luna decembrie, de la Consiliul Județean, precum și deconturile duble ale acelorași facturi, evidențiate de controlul din acest an al Curții de Conturi, atât din banii alocați de Consiliul Local Piatra Neamț, cât și de Consiliul Județean Neamț, care însumează aproximativ 15 miliarde de lei vechi, scandaluri relatate pe larg în acest an de colegii de la săptămânalul ”Mesagerul de Neamț”.

Viorel Mastacaneanu si Iuliean Boghian

Măstăcăneanu reales…

Viorel Măstăcăneanu a obținut un nou mandat de președinte al Consiliului de Administrație după ce i-a convins pe acționari că este în negocieri avansate pentru vânzarea pachetului majoritar de acțiuni. După ce a spus: ”Sunt în discuții cu doi oameni de afaceri, un român și un străin, din care primul e convins în proporție de 60%, iar dacă îl conving și pe cel de-al doilea procentul de reușită al tranzacției poate urca până la 80%”, Viorel Măstăcăneanu a anunțat că românul s-a retras. ”Omul de afaceri din ţara noastră m-a sunat, anunţându-mă că renunţă la ideea de a mai investi la clubul de fotbal din Piatra-Neamţ. Omul era chiar foarte speriat, probabil privind la tot ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. Criza financiară, dar mai ales percheziţiile şi descinderile celor de la DNA la cluburile din prima ligă l-au făcut să se retragă de la negocierile cu noi. Persoana respectivă a recunoscut că avea de gând să investească la FC Ceahlăul, dar în acelaşi timp mi-a spus că-i este frică să nu aibă de suferit“, a completat preşedintele Ceahlăului, Viorel Măstăcăneanu.

Dezastrul şi pasul spre… Liga a II-a

În condițiile în care clubul pietrean a beneficiat de mulți bani publici, alocați de la bugetul local și din bugetul Consiliului Județean (3 milioane de lei între 2010 și 2014), plus 5 milioane de lei alocați de Consiliul Județean între anii 2008 și 2013, cifrele dezastrului financiar arată astfel, conform celor declarate de Viorel Măstăcăneanu, președintele CA: ”400.000 de euro sunt datorii de anul trecut, reeșalonate la Finanțe până în 2018. Mai sunt 100.000 de euro, cu TVA, datorie pe care o avem la Steaua pe mișcarea cu Dumitraș, iar, practic, la ceilalți jucători avem o datorie de un million de euro, pe care, dacă nu-i plătim până la 31 decembrie, putem pleca cu penalizare de până la 6 puncte în sezonul următor”. Adică, în total, un million și jumătate de euro! Pe ce bani mizează noua conducere? Doar pe banii pe care îi mai are de primit din drepturile de televizare pe sezonul trecut.

”În acest moment, mai avem de primit 700.000 euro, din care scădem TVA-ul, din drepturile de televiziune. Majoritatea cluburilor din Liga I trăiesc din drepturile de televiziune”, mărturisește același președinte Viorel Măstăcăneanu. Trist este că nici Iuliean Boghian, nici jucătorii care vor renunța în această iarnă la culorile clubului pietrean, din cauza restanțelor financiare nu pot redresa clubul, ce merge implacabil spre liga secundă, ori retrogradarea este egală cu dezastrul. ”Dacă nu rămânem în Liga I, e mai greu, pentru că nu mai beneficiem de drepturile de la televiziune. E mai greu de ținut o echipă în Liga a II-a decât în Liga I”, declară președintele Măstăcăneanu. Fără bani, nici Florin Marin nu va mai reveni din pauza competițională, deci eventuala lui demitere va fi una pur formală, iar fără bani nici nu poate fi vorba de transferuri care să întărească echipa. În aceste condiții este foarte probabil ca FC Ceahlăul să nu-și mai revină din colapsul financiar cu tot entuziasmul tinerilor și patriotismul local, de care s-a făcut vorbire deseori, în conferințele de presă ale oficialilor clubului pietrean.

Mihai STOIAN