0:00

În Neamț mai bine de jumătate din școlile gimnaziale ar putea intra în colimatorul Ministerului Educației Naționale din cauza diferențelor mari dintre media anilor de studiu și media de la  Evaluarea Națională. Ministerul Educației a motivat schimbarea calculării mediei generale de admitere în învățământul liceal tocmai din cauza diferențelor mari dintre cele două medii amintite.

„Există prea multe diferenţe între cele două medii. În condiţiile în care, la nivel naţional, diferenţa dintre cele două tipuri de notare este de 2,16 puncte, mai mare în cazul mediilor din cei patru ani de studiu, considerăm că examenele din cadrul Evaluării Naționale la clasa arată o imagine mai obiectivă a pregătirii elevilor”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Educației.

Nici județul Neamț nu se „dezice”de la acest clasament neonorant. Nu mai puțin de 86 de unități de învățământ înregistrează diferențe de cel puțin 2 puncte între media de studiu și cea de la Evaluare Națională. Cu toate acestea, anomaliile sunt și mai mari pentru 3 dintre gimnaziile din Neamț. Este vorba despre Școala Gimnazială Țolici (Petricani), Școala Gimnazială 2 Telec (Bicazu Ardelean) și Școala de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman. Aceste 3 unități au înregistrat diferențe între cele două medii de peste 4 puncte. Dacă la media mediilor de absolvire claselor V-VIII, aceste gimnazii au avut note între 8,02 și 7,37, în cazul mediilor de la Evaluarea Națională elevii s-au înțepenit între 4,02 și 2,81.

Ministerul a precizat că „inspectoratele judeţene vor monitoriza fiecare unitate de învățământ unde diferenţa dintre cele două medii este mai mare de două puncte. La nivelul inspectoratelor şi la nivelul fiecărei şcoli vor fi realizate planuri, sub coordonarea ministerului, pentru creşterea ratei de promovare, pentru creşterea mediilor din cei patru ani şi a mediilor din evaluarea finală, precum şi pentru reducerea acestei discrepanţe din procesul de notare. Conducerea fiecărei şcoli va fi evaluată, începând din anul școlar 2013 – 2014, în funcţie de cât de bine reuşeşte să îmbunătăţească aceşti indicatori.” Până acum, media de admitere la liceu era media aritmetică între media generală la Evaluarea Națională și media generală de absolvire a claselor V – VIII. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCAMPANIE Ceahlăul și Mesagerul: Casă pentru cinci îngeri!
Articolul următor”Iată ce pot face două mâini dibace” – ediția a IX-a