0:00

Sala de sport a școlii “Nicu Albu” Piatra Neamț a fost invadată de zeci de elevi însoțiți de părinți, care au adus primele simboluri ale primăverii într-o inedită expoziție de mărțișoare handmade, cu vânzare. Centrul pentru Cultură şi Artă „Carmen Saeculare”, în parteneriat cu Şcoala gimnazială “Nicu Albu” din Piatra Neamţ şi cu Asociaţia Părinţilor din cadrul acestei şcolii, a organizat, duminică, 23 februarie Târgul mărţişoarelor, intitulat sugestiv “Iată ce pot face două mâini dibace”. Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a participat cu două clase de meşteşuguri – clasa de confecţionat măşti şi împletituri din sfoară, coordonator meşterul popular Vasile Ciocârlan din comuna Ştefan cel Mare şi clasa de împletituri din fibre vegetale de la Şcoala Gimnazială “Carmen Sylva” din comuna Horia, profesor coordonator Carmen Lenuţa Mititelu.

”Iată ce pot face două mâini dibace” – ediția a IX-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Suntem încântați de acest târg, am venit cu mărțișoare confecționate manual de elevii clasei de meșteșugari de la Ștefan cel Mare. Avem câteva zeci de modele de mărțișoare tradiționale, și mai mult, acestea pot fi cumpărate de la noi din comună unde au loc și cursurile clasei de meșteșuguri, cursuri la care vin aproximativ 30 de copii. Mai mult ne-am propus să înființăm un muzeu, după modelul celui de la Târpești, unde pe lângă măști să expunem costume populare lucrate manual, mărțișoare și obiecte de decor tradiționale”, a declarat Vasile Ciocârlan, meșter popular.

Afișele pentru târgul de mărțișoare ”Iată ce pot face două mâini dibace” au fost create de elevii școlii gimnaziale “Nicu Albu”, iar cele mai reușite creații au fost premiate de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”.

”Iată ce pot face două mâini dibace” – ediția a IX-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Anul acesta este cea de a noua ediție a acestui târg, iar noutatea o reprezintă participarea Centrului pentru Cultură Carmen Saeculare cu trei standuri, unde s-au prezentat măști populare și împletituri din pănuși. La concursul de afișe au participat toate clasele de elevi, iar din juriu au făcut parte părinți, profesori și profesori ai școlii populare de arte din cadrul Carmen Saeculare. Afișele au fost confecționate de elevi și părinți pentru că ideea de bază a acestui târg a fost să implicăm cât mai mult părinții în activități cu copiii. Mărțișoarele și obiectele de artă au putut fi achiziționate, iar fondurile strânse de copii au rămas la aceștia”, a declarat Carmen Năstase, director Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”.
De asemenea, coordonatorul clasei de arte plastice din cadrul Centrului pentru Cultură “Carmen Saeculare”, alături de elevii săi, au premiat cele mai reușite creații prezentate la târgul mărțișoarelor – ”Iată ce pot face două mâini dibace”.

Irina CĂLIN

Articolul precedent86 de Școli Gimnaziale din Neamț, suspecte
Articolul următor„Valai” Ştefan a împlinit 80 de ani