Agenția Națională de Integritate a emis un comunicat în care anunță că a fost constatată „starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 19 aleși locali”, 7 dintre aceștia fiind din regiunea Nord Est.
Este vorba despre:
- Tătar Nistor, fost primar al municipiului Rădăuți, județul Suceava: „În exercitarea mandatului de primar al Mun. Rădăuți a încheiat un contract de lucrări cu o societate comercială la care era angajat cu contract individual de muncă, suspendat pe durata exercitării funcției de primar, producând foloase materiale pentru sine, respectiv asigurarea creșterii cifrei de afaceri și a profitului societății. Ulterior încetării mandatului de primar, a reluat activitatea în cadrul acestei societăți și a fost încadrat într-o funcție mai bine plătită”.
- Ivanciu Ovidiu Adrian, viceprimar al comunei Răchitoasa, județul Bacău: „În calitate de consilier local (mandatul 2016-2020),a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. din data de 18 iulie 2019, privind aprobarea achiziționării de către C.L. Răchitoasa a două terenuri situate în satul Răchitoasa, de la fratele persoanei evaluate, fără a se consemna în procesul-verbal al ședinței interesul personal pe care îl are”.
- Misăilă Ioan Cătălin, consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Piatra Neamț: „În calitate de consilier local, a votat la data de 28 noiembrie 2018 pentru adoptarea Hotărârii C.L. Piatra Neamț, în baza căreia s-a menținut valoarea chiriei la nivelul anului 2018 a terenului aflat în proprietatea Municipiului Piatra Neamț închiriat ulterior, în anul 2019, de societatea comercială la care persoana evaluată a deținut, în perioada respectivă, calitatea de asociat iar soția acestuia calitatea de asociat, cea de angajat și funcția de administrator. Misăilă Ioan Cătălin avea un interes personal în aprobarea Hotărârii C.L. întrucât avea posibilitatea de a prefigura obținerea unui beneficiu pentru sine și soție, având în vedere faptul că în perioada 2016-2018, terenul respectiv fusese închiriat de societate, în vederea amenajării unei terase comerciale provizorii”.
- Tunsu Anișoara, fost consilier local al comunei Cristeșți, județul Botoșani: „În perioada 23 iunie 2016 – 16 octombrie 2020, a exercitat simultan cu calitatea de consilier local și o funcție în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Cristești”.
- Geaboc-Badic Rodica Mihaela, fost consilier local al municipiului Onești, județul Bacău: „În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020) Geaboc – Badic Rodica Mihaela a participat la data de 14 august 2018 la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L al mun. Onești privind emiterea avizului pentru desfăşurarea activităţilor de prestări servicii de către societatea comercială al cărei unic acționar și administrator este soțul persoanei evaluate. La data de 27 august 2018, ulterior adoptării acestei hotărâri, GEABOC-BADIC RODICA-MIHAELA a participat activ la dezbaterea și deliberarea proiectului de hotărâre privind soluționarea plângerii prealabile formulate de către o societate comercială împotriva prevederilor H.C.L. din data de 14 august 2018, susținând interesele firmei soțului său”.
- Gherasim Constantin, fost consilier local al municipiului Bacău: „În perioada exercitării mandatului de consilier local în cadrul C.L. al Municipiului Bacău (23 iunie 2016 – 24 iulie 2018), societatea comercială la care persoana evaluată deținea calitatea de asociat, iar soția sa, calitatea de asociat și funcția de administrator, a încheiat un contract de furnizare produse cu Municipiul Bacău, fiind încălcate prevederile art. 90 din Legea nr. 161/2003”.
- Pușcașu Stelian, fost consilier local al comunei Hudești, județul Botoșani: „În perioada 01 august 2016 – 15 octombrie 2020, a deținut și exercitat simultan calitatea de consilier local și cea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al primarului, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit c) din Legea nr. 161/2003”.
Comunicatul ANI mai notează că „Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.