Un stat normal, care se asigură pentru ziua de mâine, investește în politici publice apte să ”producă” mână de lucru calificată, sănătate și educație, cetățeni capabili să-și plătească impozitele și să-și finanțeze viitorul. Statul român este, încă, dificil de încadrat în vreun model funcțional pe termen lung. Are sincope, incoerențe, legi contradictorii care nu pot conduce la conturarea unui pachet de decizii, și cetățeni dezorientați, unii aduși la limita supraviețuirii. Același stat le întinde, însă, mâna, preferând să le dea câte un pește din când în când, în loc să le dea o undiță.
La colegiul prefectural din luna aprilie, directoarea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț a prezentat un material informativ despre asistența socială din județ pe primul trimestru din anul 2017. Un material relevant în privința nivelul de trai dintr-un județ în care există oameni care fac copii doar pentru alocație, la fel cum există oameni care nu acceptă să muncească pentru că primesc ajutor social. Este vorba despre excepții, desigur, dar ele există.
Așadar, spicuim din material:
«La capitolul ”Alocația de stat pentru copii” – nr. mediu beneficiari – 94.150; Indemnizație creștere copil+stimulent de inserție – 4.400 beneficiari; Alocația de susținere a familiei – 9.900 beneficiari; Ajutorul social – 6.980 beneficiari; Alocația de plasament – 1.200 beneficiari; Indemnizația lunară de hrană – 270 beneficiari.
Ajutoare de încălzire (energie termică+gaze naturale+energie electrică) – 5.750 beneficiari; Ajutoare pentru încălzirea cu lemne – 1.050 beneficiari.
La acestea se adaugă și drepturile transferate persoanelor cu handicap, pentru un număr mediu de 45.150 beneficiari; ajungem, astfel, la un efort financiar pentru trimestrul I 2017 de 76.260.537 lei, sume achitate de AJPIS Neamț din bugetul MMJS (cca 762 mld lei vechi); lunar, se achită cca 255 mld lei.
Dacă ne raportăm la populația județului Neamț, de circa 455.000 locuitori, rezultă că un procent de 53% din populația județului sunt beneficiari de diverse tipuri de beneficii achitate de către AJPIS Neamț».
Cifrele sunt grăitoare prin ele însele și fiecare le poate interpreta după cum crede de cuviință. Nu e cazul să judecăm prea aspru oameni care nu au ce pune pe masă sau ce arde în sobă. Însă putem judeca mâinile unora dintre ei, care s-au obișnuit să aștepte. Vorba unui bătrân care a trudit toată viața lui: ”Mâna învățată să se întindă după bani nu mai muncește!”. (C.M.)