0:00

Se măresc indemnizațiile de creștere pentru gemeni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPărinții de gemeni, tripleți și multipleți vor primi o indemnizaţie de creştere a copilului majorată cu 50%, ca urmare a intrării în vigoare a normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022. Normele clarifică și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

De asemenea, sunt acordate unele facilități fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

La nivel naţional vor beneficia de această majorare 2.188 de familii, doar 13 dintre acestea sunt din judeţul Neamţ şi este vorba despre familii cu gemeni, potrivit informaţiilor furnizate de AJPIS Neamţ.

Suma medie primită în luna septembrie ca indemnizaţie de creştere copil, în judeţul Neamţ, a fost de 2530 de lei, calculată ca 85% din media veniturilor nete obţinute în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului. Valoarea minimă acordată anul acesta a fost de 1.450 de lei.

Plata acestor drepturi se face între 8 şi 15 ale lunii în contul bancar şi între 15 -27 ale lunii prin mandat poştal, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Angela Croitoru

Articolul precedentNeamț. Sexagenară încarcerată în baza unui mandat european de arestare
Articolul următorTradiții populare de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.