Astăzi, 5 iunie, este Ziua Învățătorului, un eveniment care se marca în fiecare an în școli prin altfel de activități decât cele didactice. Acum, fiindcă școlile sunt închise din cauza coronavirusului și doar elevii care se pregătesc de examenele naționale s-au întors în bănci, nu se fac acțiuni speciale. Astăzi este și ultima zi de școală pentru elevii de clasa a VIII-a, care pe 15 iunie susțin prima probă scrisă din Evaluarea Națională, după ce liceenii au încheiat cursurile pe 29 mai. Urmează ziua de luni, 8 iunie, a doua zi de Rusalii, care este zi liberă.

Pentru ediția din acest an a Zilei Învățătorului, asociația profesională din județul Neamț pregătise o activitate mai amplă, care ar fi cuprins toate evenimentele din ultima lună a anul școlar. În condițiile actuale, evenimentul s-a amânat. Prof. Liviu Constantin Rusu, președintele Asociației Învățătorilor Neamț, transmite un mesaj cadrelor didactice: „Noi aveam planuri mari, fiindcă anul acesta împlinim 30 de ani de la reînființarea asociației, voiam să aducem și premiile Apostolul tot în această zi, neuitând de importanța zilei de 30 iunie. Ar fi fost o activitate marcantă, pentru că eram încă în activitate. Am avut câteva întâlniri, în ultimele două săptămâni, cu o parte din membri, încercăm în toamnă niște acțiuni, să vedem ce vom putea face. Dar, în acest moment, nu s-a hotărât nimic nici în privința congresului Asociației Generale a Învățătorilor din România, care, de regulă, se desfășura în iulie – august și era programat la Oradea, nici în ce privește Școala de vară. Așteptăm să se reglementeze situația. Dar, astăzi, 5 iunie 2020 vreau să transmit un mesaj de recunoștință și apreciere a muncii colegilor mei, a tuturor cadrelor didactice, că sunt sau nu sunt mebri ai Asociației Învățătorilor. Cu speranța că ne vom relua activitatea normală, pe care am desfășurat-o până acum, le urez tuturor învățătorilor și celorlalte cadre didactice „La Mulți Ani!”, sănătate și putere”.

Ziua Învățatorului a fost stabilită prin legea 289 din 29 octombrie 2007 adoptată de Parlament. A fost aleasă în onoarea dascălului Gheorghe Lazar, considerat fondatorul învăță,mântului modern românesc, care s-a născut la 5 iunie 1779 și s-a styins din viață la 17 septembrie 1823.

Cristina Iordache

Articolul precedentGold Cup Piatra Neamţ va avea loc în perioada 30 august-4 septembrie
Articolul următorTârgu Neamţ: Competiţie caritabilă de fotbal în sprijinul spitalului