Mai mulți nemțeni decât anul trecut se vor putea imuniza împotriva gripei, anul acesta. Numărul de doze de vaccin antigripal cerut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț este ceva mai mare decât anul trecut.

“S-a trimis solicitare la Ministerul Sănătății pentru 44.210 doze de vaccin gripal pentru acest sezon, așteptăm livrarea acestora începând cu data de 15 septembrie”, a declarat dr. Carmen Dumitreasa.

Anul trecut, s-au cerut 43.904 doze, din care s-au primit, la sfârșitul lunii octombrie, 578 de vaccinuri pentru imunizarea personalului medical din spitale și Ambulanță. Abia în luna decembrie au ajuns în Neamț dozele pentru populație, adică 25.144, ce au fost completate cu încă 4.000 trimise de București în luna ianuarie a acestui an.

Întârzierea de anul trecut a nemulțumit nu doar pe bolnavii cronic din Neamț, care s-au văzut nevoiți să aștepte până aproape de Crăciun pentru a-și primi vaccinul, ci și pe medicii de familie, care s-au trezit cu cabinetele pline de pacienți în perioada sărbătorilor de iarnă.

“S-a și depășit perioada propice imunizării, vaccinarea s-a făcut în toiul sezonului gripal, nici nu știm ce eficiență a mai avut. Anul acesta, din câte am văzut din comunicatul Ministerului Sănătății, au anunțat că distribuirea în teritoriu a vaccinului se va face din data de 15 septembrie. Sperăm să fie așa și campania de imunizare să înceapă măcar în luna octombrie”, a declarat dr. Mihaela Carmen Covrig, președintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Vaccinarea care protejează de gripă se recomandă persoanelor cu risc – copiilor și vârstnicilor, bolnavilor cronic, celor cu afecțiuni metabolice, personalului medical, persoanelor instituționalizate. Imunizarea se face gratuit de către medicii de familie. (C.I.)