noapte cercetatori 2013 02

O nouă călătorie în lumea științei

Pe 26 septembrie, Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei. Cercetători, ingineri, exploratori şi inventatori îşi dau întâlnire în campusurile universitare sau zonele centrale ale orașelor: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Brașov, Suceava, Bacău, Arad, Sibiu, Piatra Neamț, Tulcea, Oradea și Târgu Jiu. Alături de ei veţi lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante și concursuri cu premii atrăgătoare. Programul pentru fiecare oraș poate fi consultat pe www.noapteacercetatorilor.eu. Călătoria în lumea științei  începe devreme, la ora 17, în toate orașele menționate. Drone, roboți, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitație, metale lichide, observații astronomice sau prin microscop, călătorii virtuale prin Sistemul Solar și alte experimente inedite îi așteaptă pe vizitatori. În unele locații există o zonă destinată celor mici, plină de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună. Pentru cei mai mari, au fost pregătite dezbateri și conferințe pe teme de interes la ora actuală în cercetare.

noapte cercetatori 2013 01

Pentru a nu rata șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători români și a lua parte la activitățile pregătite de aceștia se recomandă rezervarea unui loc pe www.noapteacercetatorilor.eu din timp. Organizatorii ediţiei din 2014 îi provoacă totodată pe curajoşi să îşi testeze inovaţia şi creativitatea în universul ştiinţific, prin participarea la cele două concursuri organizate înainte de eveniment:

* Concursul de videoclipuri “Vreau să fiu cercetător”, dedicat pasionaţilor de ştiinţă indiferent de vârstă. Înscrierile se pot face până miercuri, 17 septembrie 2014, prin încărcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezintă în maxim două minute concepţia personală cu privire la activitatea de cercetare.

* Competiţia de desene “Cercetătorii şi laboratoarele lor” la care se poate înscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum şi orice persoană pasionată de ştiinţă care însă nu desfăşoară activitate de cercetare, până pe 19 septembrie 2014 inclusiv.

Premiile se vor decerna în seara de 26 septembrie, când vor avea loc și o tombolă pentru participanți, precum și alte concursuri cu premii instant. În fiecare oraș veți găsi și o zonă dedicată Uniunii Europene, unde sunt pregătite concursuri de cunoștințe generale, o tombolă cu premii și alte surprize. Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor propune două abordări complementare propuse de două echipe organizatoare:

* #Researchers4Humanity pe scurt #R4H propune o nouă abordare a interacțiunii dintre publicul larg și lumea cercetătorilor prin activități și informații legate de modul în care cercetarea științifică contribuie la progresului umanității.

* #doyouspeakscience reamintește faptul că știința unește oamenii dincolo de granițele lingvistice sau geografice și organizează activități pentru a dezvălui știința care ne înconjoară într-un limbaj pe înțelesul tuturor. (Ceahlăul®)

Articolul precedentFlorica Bradu, Miss Primavera Europa 1972, la Piatra Neamț
Articolul următorHandbalistele junioare I, debut în campionat