0:00

Teoretic, orice cetățean care intenționează să incendieze miriști, resturi vegetale sau gunoaie are nevoie de un permis de lucru cu focul, pe care-l eliberează primăria din localitatea lui de domiciliu, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Tot teoretic „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei”.

Practic, ISU Neamț, prin Inspecția de prevenire, n-a aplicat nicio amendă, pentru că n-a găsit pe nimeni în locurile în care au fost anunțate incendii de ”curățenie”. O chestiune care ține deja de tradiție, pentru că în fiecare primăvară oamenii procedează la fel, chiar și în condițiile în care bate vântul, iar un foc în aer liber devine un pericol deloc de neglijat.

22 de incendii de vegetație, 65 de hectare afectate, nicio amendă de la pompieri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDoar în acest week-end, în care a fost avertizare de cod galben de vânt puternic, în județul Neamț au fost 22 de arderi de vegetație uscată, care au afectat o suprafață de 65 de hectare. Arderile de vegetaţie uscată şi litieră s-au produs în localităţile: Valea Seacă – com. Bălţăteşti, Ţuţcanii din Vale – com. Bahna, Dumbrava Deal – com. Săvineşti, Roman – str. Nicolae Bălcescu, Crăieşti – com. Bozieni, Crăcăoani, Piatra Neamţ(3), Comuna Săvineşti – str. Chimiei, Mastacăn – com. Borleşti, Unghi – com. Dragomireşti, Başta – com. Secuieni, Hoiseşti – com. Mărgineni, Brăşăuţi – com. Dumbrava Roşie, Girov, Doljeşti, Bahna Mare – com. Bârgăoani, Roman, Rotunda – com. Doljeşti și Dăneşti – com. Girov. În cazul incendiului de sâmbătă, 9 martie, din localitatea Mastacăn, comuna Borleşti, flăcările s-au propagat, de la vegetația uscată, la o fânărie din lemn, care a ars complet cu tot cu cele două tone de furaje din interior.

Recomandările ISU: Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!

Anual mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!

  •  Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.
  • Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.
  • Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
    • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc). (C.M.)
Articolul precedent„Foaia goală” – protestul Consiliului Elevilor față de simulările naționale
Articolul următorPărintele Hrisostom Filipescu s-a întors la Mănăstirea Secu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.