Ministerul Sănătății a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, remis joi, 20 octombrie, că se va asigura pacienților accesul la cele mai noi alternative farmacoterapeutice pentru următoarele patologii:
– oncologie – 11 protocoale terapeutice pentru neoplasm renal, neoplasm colorectal, neoplasm pulmonar, neoplasm ovarian, leucemii, mielom multiplu;
– neurologie – 1 protocol terapeutic pentru scleroză multiplă;
– cardiologie – 3 protocoale terapeutice pentru angina pectorală, prevenirea tromboemboliei venoas eși hipercolesterolemiei;
– pneumologie – 2 protocoale terapeutice pentru BPOC și fibroză pulmonară.
Drumul nu e scurt, deoarece, potrivit Ministerului Sănătății, cele 17 protocoale de tratament pentru 21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate și gratuite (adoptate prin hotărâri de guvern) urmează să fie puse în dezbatere publică.
În lipsa unor protocoale terapeutice, potrivit legii, medicamentele incluse pe lista de compensate nu pot fi prescrise de medicii curanți. Totodată, Agenția Națională a Medicaemtului și Dispozitivelor Medicale a revizuit și 60 de protocoale terapeutice existente pentru următoarele patologii: diabet zaharat, hemofilie, hepatita cronică cu virus C, boala Gaucher, osteoporoză severă, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrită idiopatică juvenilă, artrită psoriazică, boală Alzheimer, demență asociată cu bolile cardiovasculare, boala Parkinson, se mai arată în documentul amintit.
În finalul comunicatului, Ministerul Sănătății se laudă cu acest demers care, în mod normal, trebuie făcut din timp, arătând cu degetul spre responsabilii unei situații din 2015. „Instituțiile implicate în acest proces au făcut toate demersurile necesare pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai rapid, în interesul pacienților. În felul acesta s-au evitat întârzierile din anii trecuţi. De exemplu, în 2015, elaborarea protocoalelor terapeutice pentru reumatologie a durat 9 luni”, se amintește în comunicat. Așa cum au afirmat responsabilii din Sănătate, procedurile ce vizează dezbaterea publică și publicarea protocoalelor în Monitorul Oficial ar trebui să fie gata la mijlocul lunii noiembrie. (M.T.)