• opt proiecte se află în implementare
Pe parcursul anului 2018, Primăria municipiului Roman a depus 18 proiecte pentru finanțare europeană, însumând aproximativ 35 milioane de euro. Opt dintre proiecte sunt deja câștigate, în diferite stadii de implementare. Numai din proiectele deja câștigate de administrația locală romașcană s-au atras fonduri europene în valoare de 32.987.221,04 lei.
”Anul acesta, ne-am concentrat eforturile pe gândirea și realizarea documentațiilor pentru depunerea proiectelor în vederea accesării fondurilor europene. În următorii 3-4 ani, în Roman se vor realiza investiții importante, ce vor conduce, în final, la creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Prin îmbunătățirea infrastructurii rutiere și educaționale, prin investiții în reabilitarea termică a blocurilor, prin amenajarea unor spații verzi, precum și prin modernizarea sistemului de sănătate. Din 2019, odată cu finalizarea licitațiilor pe proiectele deja câștigate, vor începe să se și vadă schimbările. Mai sunt încă lucruri de rezolvat, dar am încredere că, împreună cu echipa din Primărie, vom găsi soluții și vom reuși ca, treptat, să evoluăm, să facem administrație strict în interesul cetățenilor, așa cum ne-am angajat”, a declarat primarul Lucian Micu.
Cele opt proiecte adjudecate deja de Primăria Roman la finanțare europeană au în vedere crearea a două parcuri moderne, reabilitarea termică a opt blocuri, extinderea creșei Smirodava, prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea activității administrației și digitalizarea instituției.
* Opt blocuri de locuințe vor fi reabilitate
Două din proiectele europene ale Primăriei Roman au în vedere creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale. Printr-unul, se propune reabilitarea blocului din strada Anton Pann, nr. 33. În acest moment, proiectul se află în faza de încheiere a licitației pentru stabilirea constructorului care va efectua lucrarea. Investiția are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului viitor și se ridică la 924.901,96 lei.
Tot pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale, se va derula investiția în alte opt blocuri de locuințe: 24, 42, 44 și 50 de pe b-dul Roman Muşat, bl. 14 de pe str. Libertăţii și bl. 28 și 31 de pe str. Anton Pann. Investiția se ridică la 6.683.585,11 lei, iar în prezent este în faza de depunere a ofertelor pentru proiectul tehnic.
* Parcurile Zăvoi și Jora – oaze de relaxare
Pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu și de viață, Primăria Roman a depus două proiecte pentru amenajarea parcurilor Jora și Zăvoi, ambele finanțate prin POR 2014-2020.
În primul caz, este vorba de amenajarea Parcului Jora în zona Kaufland, lucrare în execuție, care se ridică la 1.917.815,18 lei și va fi finalizată până în octombrie 2019, când municipalitatea romașcană speră să-l poată da în folosință. Potrivit descrierii proiectului, prin amenajare ”se urmărește valorificarea mediului natural, prin amenajarea unui loc de agrement, înfiinţarea de locuri de joacă pentru copii, realizarea de piste pentru bicicliști și a unui derdeluș pentru sănii, precum și realizarea de amenajări peisagistice”.
Proiectul pentru Parcul Zăvoi presupune amenajarea unui parc nou în zona fostului kartodrom, cu locuri de joacă pentru copii, cu amfiteatru – gradene cu scenă, pistă pentru bicicliști și un derdeluș pentru sănii. Lucrările vor începe în primăvara lui 2019 și se vor încheia până la finele lunii noiembrie 2020. Valoarea proiectului este de 4.295.562,76 lei.
* Proiecte dedicate creșterii nivelului de educație
În vara acestui an, Primăria Roman a câștigat și proiectul ”Creșterea eficienței energetice a clădirii publice din municipiul Roman, str. Smirodava, nr. 28” – creșa Smirodava, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Scopul proiectului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice a creșei Smirodava, dar, în același timp, se va mări și capacitatea de asigurare a serviciilor pentru copii. Dacă, acum, creșa are 30 de locuri capacitate, după implementarea proiectului vor exista șase grupe a câte 15 copii, deci de trei ori mai mulți beneficiari decât în prezent. Proiectul se află în faza de evaluarea a ofertelor pentru proiectare, lucrarea urmând să se încheie în luna august 2021. Valoarea se ridică la 7.922.196,88 lei.
Tot în domeniul educației, dar pentru prevenirea abandonului școlar, se va derula proiectul ”Noi TOȚI vrem la ȘCOALĂ!”, finanțat prin POCU 2014-2020.
”Scopul proiectului îl reprezintă furnizarea de programe educative persoanelor care au părăsit timpuriu școala sau cu risc de abandon, precum și servicii de consiliere, educare pentru copiii, elevi, părinți/tutori, cadre didactice și personal de sprijin, pentru reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate”. Proiectul se derulează pe parcursul a 36 de luni și are o valoare totală de 8.098.168,90 lei.
* Administrație fără birocrație: plăți online și eliberare electronică a documentelor
Două dintre proiectele câștigate în acest an de Primăria municipiului Roman vizează informatizarea administrației, pentru îmbunătățirea performanței proprii și, în special, a relației cu cetățenii, prin reducerea birocrației și oferirea posibilității ca depunerea și eliberarea unor documente să se facă electronic, din fața calculatorului.
Proiectul ”Creșterea capacității administrative a municipiului Roman prin reproiectarea SMC și introducerea CAF” se referă la introducerea CAF ca instrument de autoevaluare, parte componentă a pachetului de instrumente utilizate la managementul total al calității, la recertificarea Primăriei Municipiului Roman conform SR EN ISO 9001:2015 și, în același timp, va oferi instruire și formare pentru 50 de persoane din instituție. Valoarea totală este de 417.610,47 lei, iar perioada de implementare este de 12 luni (august 2019).
În luna decembrie, a fost câștigat proiectul de digitalizare a Primăriei municipiului Roman, prin care se vor simplifica procedurile prin care cetățenii își vor putea rezolva anumite problemele administrative. Proiectul ”Administrație electronică la nivelul municipiului Roman pentru reducerea birocrației” își propune mai multe obiective: ”simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni, implementarea unei platforme integrate pentru servicii electronice, implementarea unui terminal interactiv self-service pentru servicii electronice, implementarea unei soluții pentru managementul integrat al documentelor, implementarea unei platforme pentru arhivare electronică și retrodigitalizarea documentelor din arhiva instituției”.
* Alte 10 proiecte în așteptare
Pentru acestea, Primăria municipiului Roman așteaptă evaluarea și punctajul din partea organismelor de verificare, pentru a afla dacă se califică la finanțare europeană, așa cum se dorește. Lista include construirea unei noi grădinițe (investiție de 7.531.682,56 lei și 42 de luni durată de realizare) și reabilitarea unor școli – corpul D al Colegiului Național ”Roman-Vodă” (valoarea totală şi eligibilă este de 9.636.373,07 lei, iar durata de realizare a proiectului de 36 de luni), Școala ”Sergiu Celibidache” (valoarea totală şi eligibilă a proiectului: 6.492.423,96 lei; durata de realizare: 42 de luni), Școala ”Costache Negri” (valoarea totală şi eligibilă: 18.459.735,19 lei; durata: 35 de luni), Școala ”Carol I” (valoarea totală şi eligibilă: 16.051.345,97 lei; durata: 35 de luni) și Liceul Tehnologic ”Vasile Sav” (valoarea totală și eligibilă: 17.174.012,64 lei; durata: 52 de luni).
Pe aceeași listă de evaluare întru finanțare se află și modernizarea Cinematografului Unirea (valoarea totală şi eligibilă: 12.376.063,27 lei; durata de realizare: 36 de luni), asfaltarea de străzi din cartierele Petru Rareș și Bălcescu, modernizarea sistemului de iluminat cu lămpi LED (valoarea totală şi eligibilă a proiectului: 21.526.988,03 lei, iar durata de 43 de luni), precum și extinderea Spitalului și dotarea lui ca și centru imagistic performant (valoarea totală este de 12.030.739,27 lei, iar durata de implementare 52 de luni). (ZCH News)