Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității, miercuri, 20 septembrie, Apelul „Dreptul la Educație”. Acesta a apărut în contextul discuțiilor privind reorganizarea Editurii Didactice și Pedagogice și transformarea acesteia în singura editură cu drept de publicare a manualelor școlare.

„Semnatarii îi solicită domnului ministru al Educației Liviu Pop să renunțe «imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa-zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului»”, se precizează într-un comunicat de presă comun al Asociaţiei Editorilor din România şi al Uniunii Editorilor din România.

Ministerul Educației Naționale a supus dezbaterii, în data de 15 septembrie (culmea, ziua tradiţională de începere a anului şcolar!), un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică ar deveni societate pe acțiuni cu un unic proprietar, statul, având dreptul de a publica în mod exclusiv manualele școlare.

„Având în vedere ultimele intenții anunțate de Ministerul Educației Naționale, instituţie identitară fundamentală, și îngrijoraţi fiind de evoluţiile practice ale acestor intenții, ne exprimăm categoric împotriva respectivelor inițiative, fără echivoc în solicitarea încetării atacului la adresa educației de calitate”, se arată în Apel.

Autorii Apelului mai subliniază că, prin această măsură, se încalcă dreptul copilului la o educație de calitate și se aduce atingere unor principii prevăzute în Constituția României și în legile statului (Legea Educației, Legea Cărții, Legea Dreptului de Autor): dreptul profesorului de a-și alege resursele didactice; dreptul autorilor și al editurilor de a publica; dreptul părinților de a calibra și direcționa educația propriilor copii; responsabilitatea statului de a investi în educație.

Textul integral al Apelului (Microsoft Word): APEL DREPTUL LA EDUCAŢIE

Lista semnatarilor Apelului (Microsoft Word): SEMNATARI (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentGheorghe Ştefan a fost eliberat!
Articolul următorPlanuri pentru 1 Decembrie: Gala Ambasadorilor Nemțeni, ediția I
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.