În fiecare an, pe 19 martie este sărbătorită Ziua Pașaportului Românesc. Anul acesta sărbătoarea marchează 111 ani de istorie a documentului de călătorie românesc și 15 ani de biometrie de la lansarea primului paşaport electronic în țara noastră, care se află deja la a III-a generație.

19 martie – Ziua Pașaportului Românesc, locul 17 pe scara mobilității, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Un ambasador al digitalizării, garant al identității și autenticității, pașaportul electronic românesc face dovada legăturii de încredere cu statele lumii, prin faptul că permite intrarea fără viză în 176 de țări, fiind poziționat în prezent pe locul 17 (din 199 de pașapoarte evaluate) pe scara mobilității globale, conform standardului de referință Henley Passport Index. Pașaportul românesc are o istorie care acoperă mai mult de un secol și a evoluat de la o «cărticică mică portativă», așa cum era descris în anul 1912 în cuprinsul «Legii asupra pașpoartelor», la documentul electronic pe care astăzi peste 6,5 milioane de cetățeni români îl poartă în călătoriile lor. Pentru a celebra acest eveniment deosebit, împreună cu Romfilatelia a fost introdusă în circulație o emisiune aniversară de mărci poștale – o abordare inedită în peisajul filatelic românesc. De asemenea, începând cu data de 16 martie 2023, circa 200.000 de persoane care au solicitat emiterea unui pașaport simplu electronic îl vor primi într-un plic aniversar pus la dispoziție de Compania Naţională «Imprimeria Naţională» S.A., al cărui design a fost stilizat de specialiști din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte. Cu această ocazie, dorim să informăm cetățenii că, începând din data de 20 martie 2023, serviciul de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte va emigra pe HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne (hub.mai.gov.ro/epasapoarte), platformă ce va constitui nucleul digitalizării serviciilor publice electronice prestate de structurile Ministerului Afacerilor Interne și care, în viitor, va putea fi utilizată și pentru efectuarea programărilor pentru serviciile prestate de celelalte structuri ale ministerului. Noul serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte va fi disponibil și fără autentificare, introducând posibilitatea de a efectua o programare începând cu ziua curentă. Cetățenii vor avea la dispoziție noi forme de comunicare prietenoase și facile (de exemplu, serviciul de notificare prin e-mail și verificarea programării)”, precizează Direcția Generală de Pașapoarte.

19 martie – Ziua Pașaportului Românesc, locul 17 pe scara mobilității, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCei pasionați de istoria pașaportului românesc vor putea să viziteze o expoziție temporară organizată, până la data de 26 martie, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din București, Calea Victoriei. (Angela Croitoru)

Articolul precedentÎncep simulările examenelor naționale, primii sunt elevii de clasa a VIII-a
Articolul următorTârgu-Neamț: Campanie pentru combaterea absenteismului și viciilor
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.