0:00

În incinta secției Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Neamț funcționează, de ceva vreme, Centrul de Sănătate Mintală. Numai pe parcursul anului trecut, medicii și cei cinci psihologi care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului au acordat peste 17000 de consultații.

„Numărul de pacienți pe care îi avem în evidență pe secție a scăzut, anul trecut, de la peste 2.000 la 1.750. A crescut, în schimb, numărul de pacienți luați în evidență în centrul de sănătate mintală, pacienți pe care noi îi numim dispensarizați activ. Adică ei vin la consultație în fiecare lună, după care se întorc acasă”, spune dr. Rodica Stan, șefa secției Psihiatrie, care adaugă că ministrul sănătății a fost cel care a venit cu ideea transferării „centrului de greutate” din secție, către ambulatoriul de specialitate.

Un lucru demn de menționat îl reprezintă faptul că, în județul nostru, bolile psihice nu se regăsesc în primele cinci boli importante. La fel de important este și faptul că, grație gradului de informare al nemțenilor, a crescut numărul cazurilor de demență care sunt diagnosticate în fază incipientă. Acest lucru se datorează, în mare parte, nemțenilor care sunt plecați la muncă în străinătate.

„Ei sunt foarte informați atât din punct de vedere medical, cât și în ceea ce privește serviciile psihiatrice și sociale acordate în străinătate. Atunci, este normal că fiecare se gândește la părinții rămași acasă, și-i aduce la medic, pentru control. Asta înseamnă o preocupare mai mare a oamenilor pentru problemele psihiatrice din familia lor, lucru care conduce la depistarea sindroamelor demențiale în faza incipientă. Este un factor de predicție pentru o evoluție foarte bună pe termen lung, corelată cu faptul că, la ora actuală, există medicamente antidemențiale foarte bune”, punctează dr. Rodica Stan.

Chiar dacă, de obicei, demența, sub diferitele ei forme, debutează în jurul vârstei de 65 de ani, în Neamț au fost depistate cazuri de demență instalată în jurul vârstei de 50, 55 de ani, și asta tocmai datorită preocupării oamenilor în ceea ce privește starea lor de sănătate.

„Este un factor de predicție pentru o evoluție foarte bună pe termen lung, corelată cu faptul că, la ora actuală, există pe piață medicamente antidemențiale foarte bune”, mai spune șefa secției Psihiatrie a SJU Neamț. (A. SÎRBU)

Articolul precedentPopadiuc, marcator pentru România U18
Articolul următorAJOFM Neamț: consiliere la sat pe bani europeni