DSP Neamț anunță, în plin sezon de consum al ciupercilor, că „în ultima săptămână 14 persoane care au consumat ciuperci din pădure s-au prezentat la unitățile de primiri urgențe din județ cu semne și simptome de intoxicație”, conform Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Alegeți doar ciuperci pe care le cunoașteți bine
Conform datelor oficiale, pe lângă ciupercile comestibile, există peste 50 de specii toxice, iar intoxicațiile în rândul populației se înregistrează în perioada iulie – octombrie. Specialiștii avertizează că recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau cumpărarea lor din piețe de la culegători implică riscuri majore pentru sănătate.
Recomandări pentru prevenirea intoxicațiilor
Pentru a preveni intoxicația, este recomandat consumul de ciuperci cunoscute sau achiziționate din magazine. Este important să nu consumați ciuperci crude și să evitați consumul acestora împreună cu cantități mari de alcool. Ciupercile trebuie păstrate la frigider și consumate în maximum 2 zile după achiziție sau culegere.
Simptomele intoxicației și riscurile grave
„În cazul apariției simptomelor precum diaree, vărsături, greață, tremurături, amețeli sau tulburări de vedere, în primele 12 ore de la consumul de ciuperci, adresați-vă de urgență medicului”, avertizează specialiștii. Simptomele pot evolua rapid și pot duce la complicații grave, inclusiv afectarea ficatului, rinichilor și tulburări neurologice.
Măsuri care nu reduc toxicitatea
Fierberea, uscarea sau macerarea ciupercilor otrăvitoare nu reduc toxicitatea acestora. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează riscul de intoxicație. Recunoașterea unei specii toxice nu poate fi realizată decât de un specialist.
(G. S.)