ACTUALIZARE 14 dintre „academicienii” lui Ţâţă reţinuţi! La jafuri participau şi minori! VIDEO, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Jafurile „academicienilor” durau 60 de secunde

ACTUALIZARE: O singură spargere la unul dintre magazinele de lux dată de gruparea „Academia Infractorilor Români” a produs un prejudiciu de 1,5 milioane de lei, a declarat vineri (24 aprilie), într-o conferință de presă, comisarul șef Mihai Pitulescu, de la Direcția Investigații Criminale a IGPR, citat de Agerpres.

„Pentru toate faptele, prejudiciul cred că depășește 10 milioane de euro. Sunt cazuri în care la o singură faptă prejudiciul s-a ridicat la 1,5 milioane de euro”, a precizat Pitulescu.

El a adăugat că, în urma perchezițiilor făcute la membrii grupării, s-au descoperit bunuri cu caracteristici asemănătoare celor sustrase din străinătate, dar urmează să se fie stabilit concret dacă acestea provin de la faptele cercetate în anchetă.

„Au fost valorificate în special în țară, au fost identificate și persoanele prin care aceștia au valorificat bunurile, se desfășoară în prezent cercetări pentru stabilirea tuturor persoanelor prin care s-au valorificat aceste bunuri”, a arătat Mihai Pitulescu.

El a mai precizat că magazinele nu erau alese la întâmplare, membrii grupării se interesau pe internet despre valoarea acelor bunuri iar banii obținuți de pe urma valorificării ceasurilor și bijuteriilor erau gestionați de interlopul Marian Adrian Botez, care, prin câțiva intermediari de încredere, făcea plățile către membrii grupării.

„Din banii sustrași erau plătiți și membrii grupării care erau arestați în alte state sau în România. Printre cei anchetați se numără persoane cu antecedente și în România, unul dintre ei era urmărit pentru o condamnare de trei ani pentru alte fapte, mulți dintre ei au mai fost cercetați. La fapte au fost folosiți și minori. Majoritatea proveneau din familii dezorganizate sau de la case de copii”, a explicat Pitulescu.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Procurorii au dispus reținerea a 14 membri ai grupării specializate în furturi din magazine de lux din mai multe state, au declarat vineri (24 aprilie) dimineață, pentru Agerpres, reprezentanți ai DIICOT. Cei 14 vor fi prezentați vineri Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În dosar, în cazul altor trei persoane anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar, iar față de liderul rețelei – Adrian Botez – s-a pus în mișcare acțiunea penală, el fiind deja condamnat și aflat în penitenciar pentru că a încercat să-l asasineze pe Dumitru Mironescu.

Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 23 aprilie, 52 de percheziții pentru destructurarea acestei grupări de mare violență specializată în tâlhării și furturi din magazine de lux din Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Olanda, Croația și alte state.

Gruparea era organizată după reguli militare, iar liderul Adrian Botez a înființat Academia Infractorilor Români. El conducea rețeaua din penitenciar, fiind cel care a fost eliberat anul trecut din greșeală, însă ulterior a fost prins, având de executat o condamnare de 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor asupra lui Mironescu.

Valoarea furturilor depășește 10 milioane de euro, iar spargerile nu durau mai mult de 60 de secunde.

„Începând cu anul 2013, DIICOT a monitorizat activitatea infracțională a unei grupări conduse de liderul Marian Adrian Botez, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni de tâlhărie calificată și furt calificat, pe tot teritoriul Uniunii Europene”, a anunțat joi procurorul-șef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu.

Gruparea era compusă din peste 100 de executanți, toți recrutați din județul Neamț, care erau instruiți, antrenați, controlați și coordonați pentru a pătrunde în forță în magazine de lux, de bijuterii și ceasuri.

În urma perchezițiilor s-au găsit foarte multe bijuterii și ceasuri scumpe, iar procurorii au dispus sechestre asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile și autoturisme, printre care și un Rolls Royce. Potrivit procurorului-șef adjunct, ancheta a costat circa 300.000 de euro, fiind printre cele mai scumpe. (ZCH NEWS)

Alte detalii, aici: https://zch.ro/perchezitii-diicot-la-academia-de-infractori-de-la-piatra-neamt/

 

Articolul precedentTÂRGU NEAMŢ: Lalelele plantate de Eurosal, furate cu sârg!
Articolul următorDe luni, începe RABLA 2015
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.