Pentru o Perlă moldavă, care se vrea și turistică pe deasupra, în interes național, evident, municipiul Piatra Neamț stă cât se poate de jalnic la capitolul datorii pentru serviciul de salubritate. Brantner Servicii Ecologice Piatra Neamț are de recuperat de la clienții săi din capitala de județ – beneficiară a unui sistem de management integrat al deșeurilor, între noi fie vorba -, peste 1,30 milioane de euro. De la persoane fizice, asociații și clienți “de lux”, persoane juridice. În momentul de față, suma exactă a datoriilor per municipiu este de 5.938.809,59 lei, din care peste 3,185 milioane de lei aparțin asociațiilor de proprietari.

În aceste condiții, coroborate cu sentințele definitive și irevocabile prin care instanța îi obligă pe restanțieri să-și achite datoriile către operatorul de salubritate, Brantner anunță campania de recuperat banii: începând cu luni, 22 mai, mașinile de gunoi nu vor mai ridica deșeurile de la rău-platnici.

“Am trimis adrese la toate instituţiile abilitate. Am anunţat că, de pe data de 22 mai, sistăm serviciile către datornici. Autorităţile trebuie să intervină, există posibilitatea izbucnirii unei probleme de sănătate. Noi prestăm servicii, iar acestea se plătesc“, a declarat Cătălin Şaguna, directorul punctului de lucru Brantner Servicii Ecologice Piatra Neamț.

pubele 1Clasamentul datornicilor la gunoi este condus, net, de societatea Locativ Serv, care administrează fondul locativ al municipiului și are de plătit 845.000 lei. Cei de la societate au, și ei, problemele lor cu stresul banilor de la asociații și fac demersuri pentru eșalonarea datoriei. Directorul Jănel Iosub spune că în datoria aceasta “sunt inclusiv sume de bani declarate de instanțe ca insolvabile”. El a mai adus câteva lămuriri: “Noi administrăm un număr de 77 de asociații de proprietari, întocmim listele de calcul,  cât au plătit la furnizori, pe apartamente, iar președinții de asociații fac plata ei, nu noi. Au personalitate juridică și nu putem interveni în actul lor administrativ. Noi plătim direct pentru locuințele ANL, cele sociale, cele de serviciu și cele din fondul locativ de stat. Aici nu sunt datorii atât de mari. Când am fost numit director, am moștenit o datorie de peste 900.000 de lei!”.

Locativ Serv este urmată, la mare distanță, de Asociația nr. 73 str. Dr. Gh. Iacomi, care a adunat datorii de 253.000 de lei, dar aici situația este mai complexă, fiindcă oamenii au plătit, numai că administratorul a fugit cu banii. Următorul loc aparține tot unei firme a Consiliului Local Piatra Neamț, Perla Invest, cu restanțe de 193.000 de lei. În clasament, urmează două asociații – nr. 52 str. I. Antonescu, care are 181.000 lei și nr. 17 Mărăței, cu 161.000 lei -, apoi, din nou, niște VIP-uri: “FC Ceahlăul SA cu 50.000 lei, SC Mărfuri Alimentare Orion SA cu 28.000 lei, care nu au plătit de 7 luni gunoiul şi SC Langelloti, pentru care am deschis acţiune în instanţă, deoarece înregistrează un debit de 23.000 lei, existând facturi neachitate de 15 luni”, după cum a detaliat același Cătălin Şaguna.

pubele 2La vârful Primăriei, situația este cunoscută și… cam atât. În ce-l privește, viceprimarul Bogdan Gavrilescu s-a declarat îngrijorat de potențiala criză de sănătate publică pe care ar putea-o produce gunoaiele lăsate la locul faptei. Despre datorii, nimic. Despre datoriile firmelor municipiului către operatorul de salubritate a vorbit, în schimb, primarul Dragoș Chitic, care a văzut și de această dată o ocazie să mai sară la directorul Locativ Serv: “Am fost informaţi. Este dreptul lor de a aplica măsuri pentru recuperarea debitelor. În privinţa societăţii Locativ, este nefiresc să înregistrezi asemenea datorii la un furnizor de servicii. Dacă va fi nevoie, vom interveni şi noi pentru discuţii şi nu cred că se va ajunge la probleme de mediu. În ceea ce ne priveşte, Locativ Serv are facturile achitate la zi. În acest moment, este în plată doar ultima factură emisă de Locativ. La Perla Invest, datoriile sunt mai mici, ceea ce înseamnă că lucrurile merg mai bine acolo, fiind în insolvenţă se va ajunge la eşalonarea datoriilor”.

Evident, nu poate decât să bucure o asemenea veste. La fel de bucuroși se vor declara, probabil, și cei de la Brantner, care n-au norocul de a achita eșalonat redevența către Primăria Piatra Neamț, bunăoară, și nici pe cel de-a ridica în rate deșeurile din oraș. La fel de bucuroși se vor declara, probabil, și cei care își plătesc cu rigurozitate obligațiile, inclusiv la salubritate, dar vor rămâne cu gunoiul neridicat pentru că… așa e-n tenis, mai ales când stai la bloc. (Gianina BUFTEA; Dana OSTAHIE)

Articolul precedentHeidelberg Cement deschide porțile carierei de calcar de la Bicaz Chei
Articolul următorFOTO: Excelența la ea acasă în Roman
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.