0:00

12,5 milioane de euro pentru Grupurile de Acțiune Locală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mai multe comune și sate ar putea beneficia anul acesta de 12,5 milioane de euro dacă vor reuși să atragă prin proiecte sumele pe care UE le pune la bătaie. Nu mai puțin de 12,5 milioane de euro ar putea ajunge în Neamț prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), grupuri ce reprezintă mai multe localități, grupate geografic. Pentru ca primarii din comunele nemțene să fie informați cu privire la posibilitatea atragerii de fonduri nerambursabile, ieri la Consiliul Județean a avut loc o ședință, unde au fost prezenți Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț; Liviu Harbuz, deputat de Neamț; Dan Manoliu, vicepreședintele Consiliului Județean și Gelu Roșu, reprezentantul Ministerului pe programul „Leader”. În Neamț sunt 5 GAL-uri, care vor putea beneficia de banii puși la dispoziție. Este vorba de GAL Ceahlău, GAL Podișul de Nord al Bârladului, GAL Valea Siretului, GAL Nicolae Roznovanu și GAL Ștefan cel Mare. Din aceste GAL-uri fac parte 42 de primării. „Este deosebit de important și cred că cei mai îndreptățiți să fie informați sunt primarii și dv. (n.r. – managerii de GAL-uri) reprezentând cureaua de transmisie din teritoriu spre cetățeni și absolut spre toate societățile comerciale, persoane fizice și juridice. Referitor la sumele care sunt alocate pentru GAL-uri, pe baza proiectelor pe care le veți întocmi dv, pe baza discuțiilor pe care le aveți cu noi, se pot absorbi sume importante în fiecare comună. Depinde de dv. cât de repede vă mișcați, depinde cu cine veți colabora. Este esențială comunicarea dintre dv. și reprezentanții GAL-urilor”, a spus Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț.

Bani pentru necesităţi, dar cu… justificare

Sunt posibilități ca sumele care nu s-au cheltuit în totalitate prin proiectele implementate, să meargă în administrația locală a primăriilor. Realocările se vor face în conformitate cu obiectivele din strategia programului. Astfel, în funcție de necesitățile primăriilor din zona rurală banii rămași ar putea acoperi o parte din necesitățile acestora.

„În strategiile Grupurilor de Acțiune Locală în măsura 322 sunt proiecte de anvergură mică. Valoarea maximă nerambursabilă pe proiect nu trebuie să depășească 200.000 de euro. Acum, când discutăm, Ministerul Agriculturii, respectiv Direcția Generală de Dezvoltare Rurală, permite Grupurilor de Acțiune Locală să mărească valoarea maximă neramburasabilă a proiectului în conformitate cu necesitățile din teritoriul eligibil. Putem crește până la 200.000 de euro. Știți că aveți în strategie măsura 322 și în special componenta publică a consiliilor locale. Cu excepția GAL-ului Ceahlău care a lansat deja data de selecție și are depuse un număr de opt proiecte cu valoare totală de aproximativ 260.000 de euro, puteți demara proiecte pentru a renova anumite clădiri publice pe care le aveți în patrimoniu (școli, grădinițe, biserici, parcuri, cămine cultural). Puteți face o piață publică în comuna dv. Puteți achiziționa utilaje, dar trebuie să fiți conștienți de bugetul pe care GAL-ul l-a alocat cu votul dv. Sumele se pot modifica. Sumele alocate la măsura 322, pentru primării, este cuprinsă între 400 și 700 de mii de euro. Suma este mică. Dacă toate primăriile au nevoie pentru a implementa proiecte este foarte bine, dar vă puteți consulta între dv, unde sunt necesitățile mai mari. Dacă sumele alocate sunt mici și noi facem dovada că ne rămân niște sume de la alte măsuri atunci putem face o realocare către măsura 322, dar cu condiția să justificăm foarte bine această necesitate”, a precizat Gelu Roșu.

Proiectele care pot fi depuse de cele 5 GAL-uri sunt destinate pentru diversificarea și îmbunătățirea activităților economice și sociale din mediul rural.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCele mai frumoase poezii româneşti: Mică baladă
Articolul următor“La magazin se spală banii”