0:00

12 criminali, 11 tâlhari și 19 hoți – scoși din pușcării de Legea recursului compensatoriu, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPână să fie abrogată, la începutul lunii decembrie 2019, Legea recursului compensatoriu a scos din pușcării, pe parcursul anului trecut, 86 de persoane condamnate din județul Neamț. Este vorba despre 11 tâlhari, 12 criminali, 2 condamnați pentru tentativă de omor, unul pentru lovituri cauzatoare de moarte și 3 pentru viol. Cei mai numeroși rămân hoții – 19, urmați de persoanele care au comis infracțiuni rutiere – 11.Au ieșit din penitenciar înainte de ispășirea pedepsei și câte un condamnat pentru operațiuni financiare frauduloase, înșelăciune, șantaj, lipsire de libertate și constituire de grup infracțional organizat.

Legea 169 din 2017 stabilea ca la fiecare 30 de zile de deținere în condiții necorespunzătoare să se considere încă 6 zile executate din pedeapsa aplicată. Iar condițiile necorespunzătoare includeau lipsa activităților în aer liber, a temperaturii adecvate din cameră și a posibilității de a folosi toaleta în privat.

Din momentul intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu (iulie 2017) până la începutul anului 2019, 81 de condamnați din județul Neamț au fost liberați din penitenciare. La scurt timp după ce-au ieșit pe porțile închisorilor, 6 dintre ei au comis alte infracțiuni. Doi tâlhari, care au executat parţial pedeapsa, au recidivat, în sensul că unul din ei a comis o altă tâlhărie, în timp ce al doilea – o tentativă de viol. Doi hoţi au furat din nou, iar un condamnat pentru lipsire de libertate s-a “orientat” către alte infracţiuni: ameninţare şi furt calificat. Ultimul pe listă, judecat şi condamnat pentru infracţiuni la Codul Vamal, a făcut un scandal și i s-a deschis dosar penal pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Legea recursului compensatoriu a fost abrogată la sfârșitul anului trecut, după ce proiectul a fost votat în plenul Camerei Deputaților. Cei care au apucat să beneficieze, însă – 169 doar din județul Neamț – sunt liberi și ferice.

C.M.

 

 

Articolul precedentO fetiță este primul născut al anului 2020
Articolul următorSalariile în învățământ în 2020